Likier mleczny MORDWIN.pdf

(16 KB) Pobierz
Likier mleczny MORDWIN
Likier mleczny MORDWIN
Jest to przepis bardzo stary.
Kostkami cukru (50 dag) zetrzeć Ŝółtą skórkę z 4 wyparzonych uprzednio cytryn (biały
miąŜsz odrzucić).
Cytryny pokrajać w talarki i włoŜyć bez pestek do gąsiora.
Wrzucić teŜ cukier otarty o cytryny.
Wlać 0.5 l araku (jest to jednak trunek trudno dostępny), 0,5 l spirytusu i 1 l mleka.
Kto chce mieć likier słodszy, moŜe dodać jeszcze 0,5 kg cukru.
Zakorkować szczelnie, postawić na słońcu.
Codziennie kilka razy potrząsać mocno gąsiorem, zanim się cukier zupełnie nie rozpuści.
Po rozpuszczeniu cukru dać jeszcze likierowi dobrze się wyklarować.
Do duŜego lejka włoŜyć warstwę waty, a na to gęste płótno.
Likier przecedzi się zupełnie czysty, a na płótnie pozostanie aromatyczny, słodki serek,
którym znakomicie moŜna przełoŜyć torcik lub kruche ciastka.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin