Likier z poziomek.pdf

(16 KB) Pobierz
Likier z poziomek
Likier z poziomek
75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru
Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
PrzełoŜyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aŜ do rozpuszczenia się cukru (2
- 3 tygodnie).
Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym
ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez
lejek z watą do
ekstraktu i syropu.
Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zuŜywając znów 1/2 szklanki wody.
Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad
powstałego osadu do butelek.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin