Pasikonik.pdf

(15 KB) Pobierz
Pasikonik
Pasikonik
szklanka miodu
szklanka cukru
łyŜka suszonego kwiatu róŜy
łyŜka posiekanej zielonej ruty
łyŜka posiekanej zielonej mięty
kawałek kory cynamonu
pół gałki muszkatołowej
10 goździków
kawałek imbiru
2l wódki
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min. Miód
rozpuścić w osobnym rondelku. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać
wódką. Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz nie gotować. Kiedy ostygnie,
przelać do duŜego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić
w chłodnym pomieszczeniu.
Nabiera smaku dopiero po kilku miesiącach, ale moŜe stać dłuŜej (w co nie wierzę).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin