Przepalanka.pdf
(
11 KB
)
Pobierz
Przepalanka
Przepalanka
Zestaw na 1 litr wodki.
100 ml zaprawy do przepalanki,
850 ml wodki czystej o mocy 40Ŝ,
50 ml winiaku,
20 g cukru.
Zaprawa (ilosc na 5 l przepalanki):
1 orzech wloski zielony (20 g),
20 g migdalow slodkich,
2 sliwki suszone,
10 g rodzynkow,
1/4 laski wanilii,
500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50Ŝ.
1. Sporzadzic zaprawe: 265 ml spirytusu o mocy 95Ŝ rozcienczyc 250 ml wody,
dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50Ŝ. Rozdrobnione na male kawalki
surowce wlozyc do sloja, zalac rozcienczonym spirytusem. Macerowac 4 tygodnie mieszajac
co drugi dzien. Po uplywie tego czasu zlac ciecz
znad owocow, przefiltrowac przez wate i wlac do butelek. Pozostale w sloju
owoce zalac niewielka iloscia wody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz,
po czym wode zlac i dodac do zaprawy.
2. 100 ml zaprawy wymieszac z wodka i winiakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wody
cukier, wymieszac, zlac do butelek.
- Przepalanke wyborowa mozna przyrzadzic dodajac zamiast winiaku 75 ml dobrego
koniaku.
Plik z chomika:
MiczaArt
Inne pliki z tego folderu:
Zubrówka.pdf
(18 KB)
Przepalanka.pdf
(11 KB)
Porterówka.pdf
(5 KB)
Pieprzówka.pdf
(11 KB)
Pasikonik.pdf
(15 KB)
Inne foldery tego chomika:
Likiery
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin