Big Mac.docx

(197 KB) Pobierz

Big Mac



Składniki:

·         opakowanie gotowych bułek hamburgerowych

·         1/2 kg wołowiny

·         kilka posiekanych liści sałaty lodowej

·         opakowanie sera tostowego

·         marynowany ogórek

·         posiekana cebula

·         papryka w proszku

prócz samej kanapki przygotujemy również do niej sos, do czego potrzebować będziemy:

·         3 łyżki majonezu

·         łyżeczka cukru

·         łyżeczka octu

·         szczypta soli

·         1 żółtko

 

Przygotowanie:

Z wołowiny ukształtować okrągłe, płaskie, ale dość grube kotlety i wstawić na ok 10 minut do zamrażarki. Bułki pokroić, każdą na 3 części. Mięso smażyć doprawiając je w trakcie solą i papryką w proszku. Dolną część kanapki posmarować sosem i położyć plaster sera oraz sałatę, a na to jeden z kotletów. Polej sosem i połóż środkową część bułki. Na to następnie połóż kilka plasterków ogórka i kolejnego kotleta. Polej sosem i połóż ser oraz sałatę i ogórka. Całość posmaruj jeszcze odrobiną sosu i przykryj wierzchnią częścią bułki. Całość można włożyć jeszcze na chwilkę do mikrofali aby bułka się troszkę podgrzała.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin