Big Mac
Składniki:
· opakowanie gotowych bułek hamburgerowych
· 1/2 kg wołowiny
· kilka posiekanych liści sałaty lodowej
· opakowanie sera tostowego
· marynowany ogórek
· posiekana cebula
· papryka w proszku
prócz samej kanapki przygotujemy również do niej sos, do czego potrzebować będziemy:
· 3 łyżki majonezu
· łyżeczka cukru
· łyżeczka octu
· szczypta soli
· 1 żółtko
Przygotowanie:
Z wołowiny ukształtować okrągłe, płaskie, ale dość grube kotlety i wstawić na ok 10 minut do zamrażarki. Bułki pokroić, każdą na 3 części. Mięso smażyć doprawiając je w trakcie solą i papryką w proszku. Dolną część kanapki posmarować sosem i położyć plaster sera oraz sałatę, a na to jeden z kotletów. Polej sosem i połóż środkową część bułki. Na to następnie połóż kilka plasterków ogórka i kolejnego kotleta. Polej sosem i połóż ser oraz sałatę i ogórka. Całość posmaruj jeszcze odrobiną sosu i przykryj wierzchnią częścią bułki. Całość można włożyć jeszcze na chwilkę do mikrofali aby bułka się troszkę podgrzała.
sjordana