Karp zapiekany w śmietanie.doc

(27 KB) Pobierz
Karp zapiekany w śmietanie

Karp zapiekany w śmietanie

Drukuj

E-mail

 

Napisał tinca   

Skład:

3kg karpia

100g wędzonego boczku

300g śmietany

łyżka mąki

400g cebuli

100g masła

10g papryki

300g pomidorów

6 zielonych ostrych papryk

sól

 

Sposób wykonania:

Karpia sprawić, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyfiletować z ości, podzielić na części po około 200g każda. Kawałki ryby naszpikować paseczkami boczku, doprawić solą i papryką. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć kawałki ryby i przykryć lekko przesmażoną cebulą, pokrajaną w paski papryką i pomidorami pokrajanymi w plastry. Polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 200 st. C. Piec około 20 min. Następnie całość zalać śmietaną wymieszaną z łyżka mąki i zapiekać przez około 15 min w temperaturze 180 st.C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin