Ryba na szybko.doc

(55 KB) Pobierz
Ryba na szybko

Ryba na szybko 

...a jaka dobra 

Przygotowanie: 5 min.

Smażenie: 15 min.

Trudność: łatwizna


Składniki na 2 porcje
 

2 kostki / małe filety bialej ryby (morszczuk, halibut, dorsz)

 

 

2 spore cebule białe

 

 

250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

 

 

sok z jednej średniej cytryny, ale tak dobrze wyciśniętej

 

 

sól, pieprz

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

kawałki ryby natrzeć solą i obtoczyć w mące

 

 

 

 

2.

na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w półplastry (nie płakać, w końcu to cebula jest krojona, nie wy)

 

 

 

 

3.

do cebuli dodać rybę i obsmażyć na lekko rumiano z dwóch stron

 

 

 

 

4.

do patelni dolać gorący bulion warzywny, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut (tak, żeby się ryba nie rozleciała)

 

 

 

 

5.

pod koniec duszenia dodać sok z cytryny i przytrzymac na ogniu jeszcze z minutę, pod przykryciem. Można dosypać świeżo zmielonego pieprzu i/lub tymianku

 

 

 

 

6.

podawać z bagietką, świeżym chlebem, sos najlepiej smakuje siorbany

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin