Przepisy Dukana 2.doc

(108 KB) Pobierz
CHRUPIACE BULECZKI

CHRUPIACE BULECZKI
 

2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki chudego mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka serka homo lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 jajko

Wszystko wymieszać, nałożyć do foremek do muffinow (wyszlo 7), piec 10min w 180C.

Można dodać słodzik i kakao - wyjdą chrupiące ciasteczka.



CHRUPIACE BISZKOPTY MIGDALOWE
(30 biszkoptów)

2 łyżki otrąb pszennych
4 łyżki otrąb owsianych
mały serek homogenizowany (150g) lub jogurt naturalny
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
2 łyżki słodziku do pieczenia

Wszystkie skaldniki wymieszać, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, nałożyć łyżeczką male porcje. Piec 20min w 180C. Zdjąć z blachy po ostudzeniu.

 

 

 

MAGDALENKI


1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika

20 kropli aromatu maślanego lub waniliowego
2 łyżki odzika do pieczenia
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Otręby zemleć. Jajka, przyprawę do piernika, zapach i słodzik ubijać przez minutę. Dodać resztę składników i ubijać minutę. Łyżkę masy nakładać do foremek. Piec 5-10 minut w 140C.

 


MUFFINY


4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki beztluszcowgo twarożku (lub serka homo)
pol łyżeczki słodziku
aromat wedle uznania, bądź skorka cytrynowa/pomarańczowa

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na piane, pozostałe składniki wymieszać i dodać do nich piane. Ciasto rozłożyć do foremek piec 20-30 minut

 

 

 

NUTELKA LIGHT


7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyżeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyżki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w płynie
MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze średniej wielkości jajka

Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.



CHAŁWA

Zrobić butelkę, tylko zamiast aromatu orzechowego dodać śmietankowy.
Po zrobieniu kremu (nie dodawać żółtka, za to troszkę więcej mleka 0,5%) wrzuc 3 łyżki otrąb owsianych i wymieszać.

 

 

 

BARDZO CZEKOLADOWE CIASTECZKA

1 łyżka kakao
2 łyżki naturalnego serka homo lub jogurtu
4 łyżki slodzika
1 łyżka skrobi kuku
aromat
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia

Białka ubić. Wymieszać resztę składników i dodać delikatnie białka. Piec w mikrofali 3.30min na pełnej mocy (700W). Wyjąć z foremki. Spód będzie wilgotny. Ostudzić, pokroić na kawałki


NALESNIKI bez maki

na 1 naleśnik:
1 jajko
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżeczka chudego mleka w płynie
ewentualnie pol łyżeczki slodzika

na 6-7 naleśników:
3 jajka
10 czubatych łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżka chudego mleka w płynie
ewentualnie łyżka slodzika

Jajka ubić jak na omlet, dodać mleko w proszku, słodzik. Jeżeli masa jest odpowiednio gęsta nie należy dodawać mleka w płynie. Mleko w proszku nie powinno sie całkowicie rozpuścić (to trzyma ciasto).
Patelnia powinna byc bardzo dobrze rozgrzana (można przetrzeć ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju)
 



LEKKIE NALESNIKI

2 jajka
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
łyżeczka slodzika

Jajka ubić, dodać resztę składników i smażyć na bardzo gorącej patelni

 

 

 

FAHITAS

1 łyżka otrąb owsianych
1 białko
1 czubata łyżka serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżeczka wody

Otręby zmielić jak najdrobniej. Białko ubić na piane (nie sztywna), dodać otręby, serek, wodę i sol. Ubijać przez minutę do otrzymania jednolitego ciasta. Usmażyć jak naleśnik. Nie należy doprowadzić do zarumienienia.

Posmarować farszem. Można je podgrzać i zrumienić w piekarniku.
 

 

 

 

 

FARSZ:
150g kurczaka (pierś, udko)
2 male papryki
1 pomidor
ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
Sol, pieprz

Ugotować kurczaka I pokroić w podłużne paski. Paprykę pokroić w paski, obranego pomidora w kostkę, posiekać czosnek. Czosnek zrumienić na patelni, dodać wodę, pomidora I gotować przez 5-10 minut do otrzymania puree. Dodać paprykę i 50ml wody, gotować kolejne 10 minut. Dodać kurczaka, przyprawy, dusić 5 minut, doprawić.


Dozwolone w każdej fazie diety. W fazie I nie należy używać warzyw.

Warianty:
- zamienić kurczaka na mielone mięso, indyka, wołowinę
- dodać pomidorki koktajlowe, zioła
- zioła meksykańskie zamienić mieszanka papryki, kolendry, kminku, oregano, pietruszki i chilli
- zamiast czosnku można dodać cebule

 

 

 

CHIPSY
15-20 sztuk

2 czubate łyżki otrąb owsianych lub 1.5 łyżki otrąb owsianych i pol łyżki pszennych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
1 łyżka slodzika
30-40ml cieplej wody
50g jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Aromat (zioła, musztarda, przyprawy)

Miksować otręby, skrobie, proszek I słodzik przez 5 minut do otrzymania drobnego pudru. Dodać białka I ubijać przez minutę. Dodać jogurt, ciepłą wodę, aromat i ubijać do utrzymania jednolitej masy.
Blachę wyścielić folia aluminiowa (dla lepszego efektu), kłaść male plaski łyżeczka, zostawiając odstęp pomiędzy nimi. Odstawić na 5 minut.

Piec na najniższej półce przez 15-20 min w 160C. Gdy tylko sie przyrumienia wyjąć z piekarnika. Należy uważać by nie przypiec ich za bardzo bo będą gorzkie.
Pozostawić do wystygnięcia, ostrożnie zdjąć folie. Jeżeli nie sa dostatecznie chrupiące, ułożyć na tacce I pozostawić do wyschnięcia. Można przechowywać w hermetycznym naczyniu przez 3 miesiące.

 

MARCHEWKOWY POTWOR LIGHT
Można pochłonąć cale ciasto jako dzienna porcje

1 kubek startej drobniutko marchewki (surowej) - można odcisnąć, żeby nie było za dużo soku - to nam zagęści ciasto - z mniejsza ilością otrębów w wersji light wygodzi płynne, wiec warto.
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka otrębów pszennych
2-3 łyżek otrębów owsianych
2 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 male jajka
2 łyżki srednio kopiaste melasy (można dać słodzik - ze okolo 3-4 łyżek)
100 ml jogurtu naturalnego 0% (albo mały kubek- ja daje na oko)
1 łyżeczka aromatu waniliowego w płynie

Otręby pewnie można zmielić - ja nie miałam czym, wiec poszły takie jakie były.

Do dużej miski dać otręby, skrobie, sodę, sol, cynamon wymieszać na sucho razem.
Melase rozpuścić w łyżeczce cieplej wody i ubić mikserem razem z jajkami i aromatem, przelać do dużej miski z otrębami. Dodać marchew, jogurt, wszytko porządnie wymiksowac.
Przełożyć mase do foremki silikonowej na keks, więc nie trzeba smarowac, czy tez wykladac papierem.

Do piekarnika na środkową półkę na 175 stopni na okolo 40-45 minut na termoobiegu. Ja zawsze "dopiekam" jeszcze ciasta przez dodatkowe 5-10 minut.
Po wyjęciu warto odwrócić do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze.

 

 

 

NAPOLEONKA

CIASTO

3 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki slodzika
1 łyżka mleka w proszku
2 jajka
6 łyżek serka homo lub gęstego jogurtu nat
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pol łyżeczki zapachu pomarańczowego

Wszystkie składniki wymieszać. Wyl na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciąć w polowie. Po upieczeniu było miękkie wiec dosuszyłam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiaco.

KREM

1/2l mleka
3 żółtka
2 łyżki slodzika (mozna dac wiecej, bo troche malo slodkie)
2 łyżki skrobi kuku
2 łyżki żelatyny
zapach waniliowy

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktow wymieszać w miseczce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypać słodzikiem. Odstawić do lodowki do stężenia.

 

 

 

PLACUSZKI SEROWE NA SŁODKO

(ok 10 szt)


10dag twarogu chudego
200ml jogurtu 0,1% (Milk Land z TESCO)
3 białka jajek
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 rozkruszone tabletki słodzika (jak ktoś chce mocno słodkie to 6)

Zmiksować razem i smażyć bez tłuszczu na patelni. można dodać cynamon


SOS

1 łyżka jogurtu 0,1% Milk Land i 2 tabletki słodziku rozkruszone. Smarować i jeść.

 

 

 

HERBATNIKI

1 łyżka otrąb pszennych,
2 łyżki otrąb owsianych,
3 rozpuszczone tabletki słodziku,
2 białka
1 żółtko
aromat waniliowy

Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Jeżeli mamy jakieś foremki to możemy je wykorzystać, ja niestety nie miałam, ale poradziłam sobie inaczej - blachę wyłożyłam aluminiową folię, na której rozsmarowałam całą masę (grubość ok. 0,5cm). Włożyłam na 3 minuty do piekarnika, a następnie jak wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda pokroiłam wszystko w kwadraty - tak by wyszły herbatniki. Włożyłam znów do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odrywałam z łatwością od folii (?! mnie też to zdziwiło), a to że je wcześniej pokroiłam ułatwiło mi ich połamanie.

SERNIK

Kostka twarogu 0% - 250g
3 jajka
15-20 tabletek słodziku
6 łyżek otrąb owsianych
parę kropel zapaszku - najlepiej migdałowy, ja dałam śmietankowy, nadaje się także skórka z cytryny
kilka kropel cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia

Twaróg mieszamy z żółtkami, otręby mielimy ze słodzikiem na puch, łączymy to z proszkiem, zapachem i twarogiem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą.
Piekłam jakieś 45 minut w ok. 190 stopniach. Czekałam aż się delikatnie zrumieni. W foremce o średnicy ok. 20 cm, obłożonej papierem do pieczenia.
Urósł na 5 cm, po czym opadł do 2 cm :P
Pyszny jest, dałam 15 t. słodziku i jest taki delikatnie słodki, coś jak stężały budyń tyle, że serowy. Jadłam z serkiem wiejskim na słodko. Najlepszy jeszcze ciepły.
Dałam trochę więcej niż 6 łyżek otrąb, bo w młynku miałam już trochę zmielonych.

 

 

 

SERNIK

250g serka 3 jajka
18 tabletek słodzika
łyżka kawy rozpuszczalnej (Tchibo się nieźle komponuje )
6 łyżek otrąb owsianych (mielimy na puch razem ze słodzikiem)
parę kropel zapachu śmietankowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Kawę rozpuszczamy z 2 tabletkami słodzika w łyżce gorącej wody.
Można także, zamiast kawy dosypać kakao (czubatą łyżeczkę), zrobiłam tak i wyszedł bardzo smaczny - zrobiłam ciemną warstwę między białymi i wyszedł ładny taki.
Do serka dodajemy wszystkie składniki prócz białek i nic nie mieszamy, dopiero po dodaniu ubitej piany. Następnie odkładamy do osobnej miski kilka łyżek masy i mieszamy z kawą.
Do wyłożonej papierem foremki (śr. 20 cm) wylewamy masę i można porobić łatki z masy kawowej i zalać białą, albo rozsmarować po wierzchu.
Piec 60 minut w 200 stopniach. To też zależy od piekarnika i jak często go otwieracie. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy już suchy w środku.
Oczywiście, jak ktoś nie lubi smaku kawy, może to pominąć i zrobić 1 smak.

Podawać z kleksem serka homo ze słodzikiem.

 

 

 


CIASTO JOGURTOWE
(4 średniej wielkości foremki silikonowe)

5 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
Pół serka homogenizowanego
Pół dużego jogurtu naturalnego
3-4 łyżki mleka w proszku, rzecz jasna odtłuszczonego.
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 20 tabletek słodzika, zależy kto jak bardzo słodkie lubi ;]
Kilka kropel zapachu migdałowego i kilka śmietankowego

Wszystko mieszamy, słodzik dobrze jest wcześniej rozgnieść na pył na łyżce wtedy lepiej się rozpuszcza, chyba że ktoś ma słodzik w proszku to inna bajka. Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika (rozgrzany do ok 180 stopni) na 30-35 minut. Sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem drewnianym, czy jest już dobre w środku.

 

 

 

SEROWE KOPYTKA
 

kostka chudego twarogu,
1 jajko
2-3 łyżki skrobi kuku

Wszystko wymieszać, i zrobić kopytka i na gotującą sie wodę i gotowe. Można jeść na słodko, lub po dodaniu pieprzu i ulubionych źiół jako dodatek do mięsa
 

 

 

 

BUDYŃ CZEKOLADOWY

 

2 szkl. mleka 0-0,5 %
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka kakao (raczej płaska, bo wyjdzie mocne bardzo, chyba że ktoś lubi)
2-3 krople olejku śmietankowego

Mleko zagotowujemy, w osobnej misce mieszamy skrobię, olejek i kakao w części mleka. Można też darować sobie kakao i dodać kilka kropel więcej olejku i machnąć śmietankowy.
Kiedy mleko się gotuje dodajemy mieszankę. Gotujemy 3-5 minut, aż zgęstnieje i zniknie mączny posmak. Wyszły mi 2,5 salaterki, akurat na 2 dni.

 

 

 


HAMBURGERY Z INDYKA Z SOSEM JOGURTOWYM

30 dag mięska z piersi indyka
1mała cebula
1 łyżka otrąb owsianych
szczypta ostrej papryki mielonej
szczypta soli
szczypta pieprzu
 

Mięso mielimy, dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Formujemy płaskie kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu.

Sos jogurtowy
mały jogurt 0%
2 ząbki czosnku
pieprz
trochę soli
kawałek posiekanego szczypiorku

Łączymy wszystkie składniki( oczywiście czosnek wyciskamy.

 

 

 

NALEŚNIKI BERLINIANKI
ilość: 6 szt.

2 jajka (dość duże)
1/2 szkl. mleka
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
Kilka ziarenek soli, bo szczypta to to nie była
szczypta cynamonu (jeśli mają być na słodko)

Pomieszać energicznie, trzepaczką, co by nieco ruchu zaliczyć i na gorący teflon. Ciasto wyszło bardzo rzadkie, ale nie ma się czym przejmować, bo ładnie się ścina. Cieniutkie brzegi trzeba podważyć i jak całość się zetnie przewrócić(odrywałam ręką, bałam się, że łopatka je rozwali), ładnie podrumienić. Są elastyczne
Jeśli będą przywierały przetrzyjcie patelnię ręcznikiem z kropelką oleju. Poza tym patelnia musi być cały czas mocno rozgrzana - można to sprawdzić tak - kilka kropel wody na patelnię, jeśli tańczą jak rtęć, patelnia jest dobrze rozgrzana.
 

Farsz:
kostka twarogu (250g)
5 t. słodzika
cynamon
2-3 łychy jogurtu nat.

Wymieszać, zawinąć naleśniki i podrumienić, bo ciepłe są znacznie smaczniejsze i wcinać. (Podczas rumienienia wycieka z twarogu woda, ale nie ma to wpływu na smak, są jedynie wilgotniejsze)Polałam całość posłodzonym serkiem homo.
 

BOLOŃSKI TORT NALEŚNIKOWY
(Porcja dla 1 osoby (na cały dzień)

 

·         6 naleśników Berlinianki

·         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin