Rolada.doc

(52 KB) Pobierz
Rolada

Rolada

 

Składniki:

·         CIASTO

·         10 dag mąki krupczatki lub tortowej

·         15 dag cukru pudru

·         5 żółtek

·         7 białek

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
 

·         MASA

·         1 galaretka wcześniej przygotowana

·         1 kostka masła extra

·         2 żółtka

·         4 łyżki cukru

·         1/2 szklanki mleka

·         zmiksowane truskawki

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
 
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć. Przepis na masę: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
 
Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.
 
Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym. Przłożenie rolady: Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku.
 
Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin