Zapiekanka rybnaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 dorsz,1,5 kg ziemniakow,4 zabki czosnku,375 ml soku pomidorowego,375 ml oleju,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,oregano, sol, pieprz.1. Dorsza pociac na kawalki. Zostawic na noc w wodzie.2. Wymyc w cieplej wodzie. Usunac skore i osci.3. Ziemniaki umyc, pociac na plastry, polowe z nich ulozyc na dnie naczynia dozapiekania, posypac 1/3 zielonej pietruszki, sola i pieprzem.4. Dorsza ulozyc na ziemniakach, dodac polowe siekanego czosnku, oregano, 1/3zielonej pietruszki, posypac pieprzem. Nakryc reszta ziemniakow, posypacreszta siekanego czosnku, zielonej pietruszki, sola i pieprzem.5. Sok pomidorowy wymieszac dokladnie z olejem i polac nim wierzchnia warstweziemniakow.6. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac 45 min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 40.
atavm