Tunczyk z cydremPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1,5 kg swiezego tunczyka,75 g margaryny,500 ml cydru (wina jablkowego),4 lyzki smietany,300 g pieczarek,sok z 1/2 cytryny,1 lyzka tartej bulki,sol.1. Tunczyka umyc, pokroic na kawalki, zdjac skore. Kazdy kawalek posolic, posmarowac margaryna i posypac tarta bulka.2. Glebokie, zaroodporne naczynie wysmarowac margaryna, ulozyc kawalki tunczyka, wlac 150 ml cydru i wstawic do srednio nagrzanego (175żC) piekarnika.Piec ok. 35 min. W czasie pieczenia podlewac reszta cydru.3. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic na cwiartki, posolic i skropic sokiem zcytryny. W garnku rozgrzac lyzke margaryny, wlozyc pieczarki i dusic na malym ogniu 8 min.4. Wymieszac smietane z 2 lyzkami sosu z pieczenia tunczyka.5. Ulozyc pieczarki dookola tunczyka, zalac rybe smietana i wstawic jeszcze na5 min do piekarnika. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 34.
atavm