Zur z flakami Skladniki: Flaki wolowe 1 kg Cebula duza 1 szt. Marchew mala 1 szt. Smalec 15 dag Ziele angielskie 2-3 szt Listek laurowy 1 szt. Zakwas zurowy I Woda 2 litry Sol,pieprz naturalny,kostka bulionowa Przepis: Flaki dokladnie oczyscic,oplukac,zalac woda,zagotowac i odcedzic.Ponownie zalac woda i ugotowac do miekkosci,po czym pokroic w paseczki.Pokrojone flaki zalac woda lub wywarem z kosci,dodac pokrojona w drobna kostke ma rchew,polowe pokrojonej w kostke cebuli,przyprawy i razem gotowac do miekkosci warzyw,wlac zakwas do smaku i zagotowac .Zdjac z ognia,dodac usmazona na jasnozloty kolor reszte cebuli wraz z tluszczem i przyprawic do smaku.Podawac na goraco.
atavm