PRZEPISY
CIASTO JABLKOWE (13,5 na blachę, ok. 2 na porcje)4 jajka (8P)3 łyżeczki słodziku4 łyżki gorącej wody100g maki (5,5P)2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżeczek cynamonu LUB cytryna bez skorki3-4 jabłkaOddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć ze słodzikiem i woda na "biszkopt", białko ubić i dodać do masy. Wymieszać proszek do pieczenia z mąka i przez sito przesiać na masę. Nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dodać cytrynę/cynamon. Pokroić jabłka w kawałki.Wylać ciasto do okrąglej dużej formy i położyć na nim jabłka. Piec w temp. 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku około 20-25min.
SAŁATKA JABŁKOWO- MARCZEWKOWA ( 0p )
2 marchewki
1 jabłko
sok z cytryny
natka pietruszki
sos sojowy
2 marchewki i jabłko zetrzeć na tarce. Przyprawić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką. Polać do smaku sosem sojowym.
UDKO Z WARZYWAMI I RYŻEM ( 9P )
udko z kurczaka, ryż
papryka, pomidor, sałata lodowa
majonez light, ketchup, jogurt naturalny
Małe udko kurczaka z grilla ułożyć na talerzu z 6 łyżkami ugotowanego ryżu. Skroić paprykę, pomidora i 150 g sałaty lodowej, wymieszać. Sałatkę polać sosem z 3 łyżeczek majonezu light (np. Winiary jogurtowy, Winiary light), 2 łyżeczek ketchupu oraz 4 łyżek jogurtu naturalnego.
CIEPŁA KANAPKA Z TUŃCZYKIEM I POMIDOREM ( 4P )
2 kromki chleba tostowego podpiec w tosterze i posmarować do smaku czosnkiem. Na jednej kromce położyć liść sałaty, kilka plasterków pomidora i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym. Przykryć drugim tostem.
KANAPKA Z JAJKIEM ( 4P )
Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmarować łyżką koncentratu pomidorowego. Dodać liść sałaty, kilka plasterków ogórka i jajko na twardo. Posolić i oprószyć szczypiorkiem.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ ( 5P )
60 g klusek śląskich mrożonych przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć 1/2 cebuli i ok. 40 g pieczarek. Następnie dodać 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki zasmażki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Dusić sos kilka minut pod przykryciem, polać nim kluski. 250 g czerwonej kapusty poszatkować, połączyć ze startym jabłkiem i zagotować w wodzie z 1/2 kostki bulionu warzywnego, goździkiem oraz listkiem laurowym. Dusić, aż kapusta zrobi się miękka.
ZIEMNIAKI Z FASOLKĄ I KIEŁBASĄ Z PATELNI ( 6P )
Pół cebulki pokroić w drobną kosteczkę. 40 g metki i 250 g obranych ziemniaków pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć, mieszając, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać 75 ml bulionu warzywnego i 200 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej). Gotować około 10 minut. Dołożyć 150 g pomidorów z puszki lub świeżych, skrojonych w kostkę i krótko podsmażać. Posolić i popieprzyć do smaku.
SORBET TRUSKAWKOWY (1 PORCJA – 1 PUNKT™)Składniki na 4 porcje:½ kg truskawek, 1 banan, 3 łyżki jogurtu waniliowego.Sposób przygotowania:Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki. Schładzamy owoce w zamrażalniku.Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolitamasa. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAŁATKA MALINOWA (1 PORCJA – 2,5 PUNKTU™)Składniki na 4 porcje: 200 g malin, 200 g sera owczego, 2 żółte papryki, główka sałaty, cebula, 3 łyżkiposiekanego szczypioru, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu owocowego, sól, pieprz do smakuSposób przygotowania:Ser i cebulę pokroić w kostkę. Paprykę w paseczki, sałatę rozdrobnić. Składnikisałatki wymieszać i dodać maliny. Ocet wymieszać z wodą, solą, pieprzem, olejem,szczypiorem. Sałatę polać sosem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAŁATKA BROKUŁOWA:1/2 brokułówduże jabłkocebulałyżka natki z pietruszkiłyżka soku z cytrynyszczypta soliUgotować brokuły i zetrzeć je na tarce(grubszej), jabłko pokroić w kostkę, natkę posiekać, doprawić solą i sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę :)--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Migdałowe ciasto kawosza
12 porcji, 1 porcja = 3 punkty, czas przygotowania 15 minut, czas pieczenia 40-50 minut
Składniki
· 50 g margaryny niskotłuszczowej
· 65 ml chudego mleka
· 3 jaja
· 100 g cukru lub słodzika
· 180 g mąki
· 30 g krojonych migdałów
· szczypta soli
Sposób wykonania
· margarynę rozpuścić i ostudzić
· wymieszać w misce mleko z jajami
· dodać cukier lub słodzik, sól a następnie całość dokładnie ubić
· do powstałej masy dodawać stopniowo i na zmianę margarynę i mąkę
· foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
· wlać ciasto i posypać je migdałami
· piec w piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40-50 minut
Ciasto ryżowe
6 porcji, 1 porcja = 4,5 punktu, czas przygotowania 40 minut, czas pieczenia 20-30 minut
· 160 g ryżu
· 25 g margaryny niskotłuszczowej LI class=vs>szklanka chudego mleka
· 1 szklanki wody
· 15 g wiórek migdałowych
· szczypta soli, kilka kropli aromatu waniliowego
· 4 jaja
· 8 łyżeczek cukru lub kilka kropli słodzika
· 60 g rodzynek
· ugotować ryż
· zagotować mleko z wodą
· dodać sól, aromat waniliowy, słodzik oraz ryż
· całość mieszając podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 25 minut
· zdjąć z ognia, dodać margarynę, migdały, rodzynki
· dokładnie wymieszać i całkowicie ostudzić
· białko ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem
· foremkę wyłożoną papierem do pieczenia napełnić i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-190°C przez 20-30 minut
Ciasto owocowe na herbacie
16 porcji, 1 porcja = 3 punkty, czas przygotowania ok. 35 minut, czas pieczenia ok. 60 minut
· 250 g mąki
· 100 g margaryny niskotłuszczowej
· 2 jajka
· 120 g cukru lub słodzik
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru i zmielonych goździków
· 200 g mieszanych suszonych owoców
· 120 ml czarnej herbaty
· 6 łyżek posiekanych migdałów
· zagotować pod przykryciem pokrojone owoce, cukier i herbatę, dodać margarynę, ostudzić
· dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz migdały
· jajka rozdzielić, żółtka dodać do mieszanki
· białka ubić, dodać do masy i ostrożnie wymieszać
· całość wlać do foremk i piec w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut
Ciasto z jagodami
8 porcji, 1 porcja = 4 punkty, czas przygotowania ok. 60 minut, czas chłodzenia ok. 60 minut
Składniki na ciasto
· 8 dkg mąki pszennej
· 5 dkg mąki ziemniaczanej
· 4 jajka
· 10 dkg cukru
· szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę jagodową
· 2 małe kubki jogurtu
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżeczki żelatyny
· 30 dkg jagód
· całe jajka utrzeć z cukrem i 4 łyżkami gorącej wody
· mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodawać małymi porcjami do masy z jajek i ucierać na jednolitą masę
· do formy włożyć ciasto i piec w temperaturze 190°C ok. 20 minut
· rozprowadzić żelatynę
· połowę zmieszać z jagodami i wyłożyć na ciasto
· jogurt ubić z cukrem, dodać resztę żelatyny
· wyłożyć jagody
· ciasto wsadzić do lodówki do zastygnięcia
Suflet z malinami
Porcja dla: 4Czas przygotowania: Czas gotowania: ok 20 minKategoria: Owoce, Desery, Przepisy WWTrudność: Łatwy
Wstęp
2,5 punkta / 1 porcja
- 150 g malin- 2 jajka- 1 łyżka stołowa cukru waniliowego- 3 łyżki stołowe cukru pudru- 20 ml likieru pomarańczowego- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka niskotłuszczowej margaryny- słodzik w płynie,
Sposób przyrządzania
1.Maliny rozmrozić. Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką stołową cukru pudru.2.Maliny zmiksować z likierem pomarańczowym, wymieszać z żółtkiem, doprawić słodzikiem i posypać mąką ziemniaczaną.3.Żółtko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do ciasta. Foremki sufletowe natłuścić margaryną, wypełnić masą i zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podawać posypane cukrem pudrem.
...
zak1inka