Pstrąg w galarecie.pdf

(56 KB) Pobierz
34420119 UNPDF
Pstrąg w galarecie
Składniki
4 pstrągi, 40 dag włoszczyzny (bez kapusty), 3/4 szklanki białego
wytrawnego wina, 8 łyżeczek żelatyny, pół łyżki soku z cytryny,
ziele angielskie, cukier, liście laurowe, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pstrągi
wypatroszyć, wypłukać, skropić sokiem z cytryny. Każdy
zrolować i spiąć wykałaczką. Z obranej, pokrojonej w słupki
włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować dwie szklanki wywaru. Do odcedzonego
wrzącego wywaru włożyć zrolowane ryby. Gotować ok. 30 min, na końcu dodać wino
i żelatynę, doprowadzić do wrzenia. Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć
w salaterce lub w miseczkach, obłożyć kawałkami marchewki, selera i pietruszki, zalać
roztworem żelatyny. Odstawić do stężenia. Przed podaniem udekorować listkami
pietruszki i plasterkami cytryny.
 
34420119.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin