Ryba duszona z ziemniakami.pdf

(53 KB) Pobierz
34420145 UNPDF
Ryba duszona z ziemniakami
Składniki
40-50 dag świeżych filetów z ryby morskiej (np. dorsza,
kerguleny, mintaja), 40 dag ziemniaków, 4-5 łodyżek selera
naciowego, ćwierć szklanki przecieru pomidorowego, duża
cebula, łyżka maggi w płynie, 2 ząbki czosnku, łyżeczka
przyprawy do ryb, 2 łyżki śmietany 12-proc., łyżka oliwy, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować na półtwardo, odparować. Cebulę pokroić
w półpierścienie i poddusić z dodatkiem łyżki oliwy. Włożyć seler naciowy obrany z
włókien i drobno pokrojony, czosnek przeciśnięty przez praskę i wlać maggi. Dusić pod
przykryciem 5-8 min. W rondlu ułożyć ziemniaki, rozłożyć na nich uduszone warzywa,
polać przecierem pomidorowym rozprowadzonym dwiema łyżkami wody. Na warzywach
ułożyć pokrojoną rybę, posmarować ją śmietaną i posypać przyprawą do ryb. Dusić na
małym ogniu ok. 10 min.
Seler naciowy obieramy z włókien podobnie jak rabarbar, to znaczy lekko podcinamy
skórkę u nasady ogonka liściowego i ściągamy ją zdecydowanym ruchem.
 
34420145.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin