Faworki oszczędne.pdf
(
28 KB
)
Pobierz
47545441 UNPDF
Faworki oszczędne
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
4 żółtka,
2 łyżki śmietany,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
1 łyżka spirytusu lub octu,
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Z przesianej mąki, żółtek śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Dokładnie
wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Ciasto pozostawić na godzinę do
wypoczęcia. Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i
szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i
przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po
usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem
pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Plik z chomika:
walbe
Inne pliki z tego folderu:
oponki serowe(1).doc
(143 KB)
Oponki.doc
(514 KB)
Chrust.pdf
(36 KB)
Faworki -3.pdf
(26 KB)
oponki serowe.doc
(143 KB)
Inne foldery tego chomika:
Baby Cook - książka kucharska dla najmłodszych
Bimber
Chleb
CIASTA
ciasteczka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin