Faworki.rtf

(6 KB) Pobierz
Faworki

Faworki

 

Składniki:

25 dag mąki krupczatki

3 dag masła

6 żółtek

łka spirytusu

szklanka cukru pudru

2 opakowania Cukru wanilinowego WINIARY

75 dag smalcu

szczypta soli

 

Masło posiekaj z mą, zrób w środku dołek, po czym wbij do niego żółtka, wlej spirytus i dodaj odrobinę soli. Teraz zagnieć ciasto i starannie je wyrób.

 

Gdy będzie już jednolite i lśniące, jak najcieniej je rozwałkuj, podsypując możliwie najmniejszą ilościąki. Następnie ciasto pokrój na paski szerokości 2-3 cm i długości 12-15 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdł i przewiń go przez otwór. Paseczki ułóż na ściereczce.

 

W dużym płaskim rondlu rozgrzej smalec i do bardzo gorącego włóż otrzepane z mąki faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na bibułce, a potem delikatnie przełóż na półmisek. Na koniec faworki obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin