Ciasto z gruszkami.rtf

(8 KB) Pobierz
Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

25 dag białego sera

4 łki cukru

po 6 łek oleju i mleka

Cukier wanilinowy WINIARY

skórka otarta z cytryny

2 łeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

nadzienie:

1 kg gruszek lub 2 puszki gruszek w syropie

4 jaja

20 dag wiórków kokosowych

szklanka mleka

6 czubatych łek cukru

łka Budyniu waniliowego WINIARY

 

Do zmielonego sera dodaj cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko i sól, a następnie utrzyj wszystko (mikserem) na gładką masę. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą, wymieszaną z proszkiem i otartą z cytryny skórką. Gdy ciasto nabierze gładkiej i jednolitej konsystencji, wlej je do dużej blachy wyścielonej pergaminem do pieczenia.

 

Gruszki obierz i podziel na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Możesz także po obraniu i wydrążeniu całych gruszek obgotować je przez około 5 minut w syropie przyrządzonym z 2 szklanek wody i 2 łek cukru, po czym osączyć na sitku.

 

Dwa całe jaja i 2 żółtka utrzyj z 4 łkami cukru, dodaj też połowę wiórków, mleko i budyń. Tak przygotowany krem wylej na ciasto i poukładaj na nim gruszki. Piecz około 40 minut w temperaturze 200°C.

 

Pozostałe 2 białka ubij na sztywną pianę, dodaj 2 łki cukru i nadal ubijaj, aż powierzchnia piany zacznie błyszczeć. Wyjęte z piekarnika ciasto udekoruj pianą, używając do tego specjalnej szprycy, posyp je resztą wiórków i jeszcze na 10-15 minut wstaw do gorącego piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin