Placek ze śliwkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek ze œliwkami

Placek ze śliwkami

 

Składniki na 15 porcji:

75 dag śliwek węgierek

3 szklanki mąki pszennej (50 dag)

15 dag cukru

opakowanie droży (instant)

2 łeczki Cukru wanilinowego WINIARY

szklanka mleka

6 żółtek

15 dag masła lub margaryny

4 łki śmietany 18-proc.

szczypta soli

cukier puder do posypania

 

przesiej do miski, potem wymieszaj z cukrem, drożami, cukrem wanilinowym, mlekiem, solą i 5 żółtkami. Dodaj roztopiony, wystudzony tłuszcz i wyrób na jednolitą masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

 

Teraz przygotuj śliwki - umyj je i osusz ściereczką, potem przekrój i usuń pestki.

 

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przełóż na wyłoną papierem do pieczenia blachę (z wyposażenia piekarnika). Posmaruj śmietaną wymieszaną z 1 żółtkiem. Na wierzchu ciasta ułóż śliwki (skórką do ciasta). Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Lekko wystudzony placek posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin