Duszone jabłka.rtf

(6 KB) Pobierz
Duszone jab³ka

Duszone jabłka

 

Składniki na 4 porcje:

3 duże winne jabłka

3 duże cebule

30 dag świeżo startego chrzanu

3 łki soku z cytryny

łka masła

łeczka skórki otartej z cytryny

łeczka mielonego cynamonu,

mielonych goździków i mielonej ostrej papryki

l

 

Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i skrop je sokiem z cytryny. Następnie wymieszaj z drobno pokrojonymi cebulami oraz z cukrem i wszystkimi przyprawami, przykryj i zostaw na 2-3 godziny.

 

W rondlu stop masło, wrzuć jabłka z cebulą i, mieszając, duś na małym ogniu do zgęstnienia. Wtedy zdejmij je z ognia i przestudź. Teraz dokładnie wymieszaj całość z utartym chrzanem, dopraw do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

Tak przygotowane jaka stanowią smakowity dodatek do gotowanych lub smażonych mięs.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin