Chiński obiad.doc

(29 KB) Pobierz
Chiński obiad - przepis wyrwany od kucharza chińskiego (palce lizać)

Chiński obiad - przepis wyrwany od kucharza chińskiego (palce lizać)

Składniki:
Mięso w panierce: 4 piersi z kurczaka, 2 jajka, mąka ziemniaczana ok 4/5 płaskich łyżek stołowych, 1 op. czosnku w proszku.

Sos do mięsa: 2 lub 3 cebule, 2 duże marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, 3 lub 4 łyżeczki miodu, 2 nakrętki octu, 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej, olej do smażenia.

Makaron z warzywami: 1 op. makaronu spaghetti, 2/3 cebule, 2 marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, wg uznania sos sojowy (nie słodki), olej do smażenia.

Krucha sałatka chińska: średnia kapusta pekińska, 2 średnie zielone ogórki, 2 marchewki, sól, 3/4 nakrętki octu, cukier lub 3 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku.

WYKONANIE
Mięso w panierce: piersi z kurczaka pokroić na drobne w miarę kwadratowe kawałki (2x2cm) posypać dużą ilością czosnku w proszku i solą, jajka roztrzepać widelcem i połączyć z mąką ziemniaczaną tak żeby powstało gęste lejące ciasto, mięso obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, odstawić.

Sos do mięsa: cebule pokroić w pojedyncze krążki, zetrzeć na średniej tarce marchewkę na drobne kawałki, dodać groszek i wszystko podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Przygotować duży kubek przegotowanej wody dodać do niej ocet i miód, następnie tak przygotowanym sosem zalać podsmażone warzywa, całość podgrzewając zagęszczamy mąką ziemniaczaną tak aby powstał średnio gęsty przeźroczysty sos. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone kawałki kurczaka aby zmiękła panierka.

Makaron z warzywami: gotujemy makaron na pół twardo (będzie jeszcze smażony) smażymy krążki cebuli z marchewką i groszkiem na oleju dodajemy makaron, oblewamy go sosem sojowym i to wszystko mieszając smażymy jakieś 10 minut dodając sosu sojowego i soli do smaku.

Sałatka chińska: Drobno szatkujemy kapustę pekińską i ogórki na paseczki dł. ok. 2cm, podobnie jak do sosu i makaronu ścieramy marchewkę na drobne kawałki. Wlewamy do sałatki zalewę.

Zalewa do sałatki: Do kubka wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, ocet, miód i przeciśnięty czosnek. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na 2h do lodówki.

Podawać razem (na 1 talerzu dla 1osoby lub osobno mięso w sosie makaron i sałatkę w półmiskach) pałeczki można sobie darować bo potrawa jest tak pyszna że zanim coś nabierzesz pałeczkami to ci ją ktoś zje ;)

Przygotowując sos do mięsa należy zwrócić uwagę aby zalewa z octu, miodu i wody miała wyrazisty smak słodko kwaśny 50% słodka i 50% kwaśna nie wolno dopuścić żeby była bardziej słodka lub bardziej kwaśna bo to już nie będzie to

Natomiast zalewa do sałatki powinna być podobna do zalewy do sosu tylko o wiele mocniejsza dlatego do jej wykonania używa się mniej wody oraz przeciśnięty czosnek, całość powinna być mocno czosnkowa i słodko kwaśna, jest to podstawa tej sałatki. _

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin