Nutella ze śliwek.docx

(13 KB) Pobierz


Nutella ze śliwek 
Składniki: 
- 3 kg kg śliwek 
- 1 kg cukru 
- 3 cukry waniliowe 
- 25 dkg kakao gorzkiego 

Sposób przyrządzenia: 
Śliwki dokładnie umyłam, wydrylowałam. W przepisie powiedziane było aby przekręcić je dwa razy przez maszynkę do mięsa, ale u mnie to się nie sprawdziło. Za to po prostu zrobiłam z nich idealną papkę za pomocą blendera. Następnie przełożyłam do dużego, wysokiego garnka, wsypałam cukier i na średnim ogniu smażyłam przez 2 godziny, często mieszając aby się nie przypaliły. Po tym czasie, gdy masa zrobiła się już gęsta i zmniejszyła co najmniej o połowę swoją objętość dodałam resztę składników i gotowałam kolejne pół godziny. Gorącą nutellę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odwróciłam do góry dnem. 
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin