Nalewka Imbirowa
10 dag korzenia świeżego imbiru, - 2 duże cytryny o grubej skórce, - 10 dag cukru, - 3 łyżki miodu najlepiej lipowego, - 3/4 l czystej wódki 45 proc. Przygotowanie: 1. Imbir umyj, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. 2. Wyparz duży słój, włóż do niego cytryny i imbir, dodaj cukier i miód. Składniki zalej wódką. Szczelnie zakręć naczynie i odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce. 3. Po upływie tego czasu nalewkę przecedź przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć. Tym razem odstaw w ciemne chłodne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc. Krokodyle łzy to "damska" naleweczka doskonała na przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek nalewki
walbe