Chińszczyzna z patelni.pdf

(33 KB) Pobierz
59385337 UNPDF
Chińszczyzna z patelni
Składniki Przepis
2 piersi z kurczaka
papryka
garść pędów bambusa
kilka grzybów chińskich
garść kiełków sojowych
(niekoniecznie)
cebulka
kilka niedużych marchewek
pieczarki
sos sojowy
olej
przyprawy
Piersi pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i
odstawić do lodówki na pół godziny, po czym
podsmazyć na oliwie.
Chińskie grzyby podgotować w garnuszku przez
około 20-30 min, a potem odciąć ogonki i pokroić w
paseczki. Pokrojone pieczarki podsmażyć z cebulką
w paski. marchewke pokroić w nieduże słupki albo
kosteczkę i podsdmażyc albo poddusic do prawie-
miękkości. Na patelni do duszenia wymieszać
pieczarki z cebulką, marchewkę, grzyby chińskie,
paprykę pokrojoną w paski, pędy bambusa, kiełki
sojowe i kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem,
papryką w proszku i zalać sosem.
Rady:
Ponieważ jestem leniwa i nie chce mi się robić sosu,
po prostu kupuję gotowy chiński sos słodko-kwaśny
albo ostry, na przykład Uncle Bens i zalewam nim
warzywa. Czasem robię też sos Knora z torebki do
potraw chińskich. Smakuje równie dobrze, chociaż
inaczej.
Moją pseudo-chińszczyznę pałaszujemy z ryżem
albo makaronem chińskim.
59385337.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin