Zawartość pierwiastków i witamin w 100 gramach warzyw.pdf

(46 KB) Pobierz
Zawartość pierwiastków i witamin w 100 gramach warzyw
Zawartość pierwiastków i witamin w 100 gramach
warzyw
Odpadk
i
%
Pierwiastki
Witaminy
Warzywo
Zn
mg
Ca
mg
P
mg
Fe
m
g
M
g
mg
Na
mg
A
mg
B 1
mg
B 2
mg
PP
m
g
C
mg
Boćwina 20 94 36 2,
6
14 536 0,0
6
0,1
4
0,
3
27
Brukselka 24 43 25 2,
16 30
0,0
6
0,1
2
5 71
9
Burak
25
0,2–
0,8
31 13 1,
3
13 26
0
2
0,0
2
0,0
4
0,
3
8
Cebula
12 0,8–2 22 12 0,
4
7 4
0,0
3
0,0
3
0,
2
5
Cykoria 38 20 20 0,
6
9
16
0
164 0,0
4
0,0
2
0,
2
6
Fasola strąki 9 59 40 1,
0
20 40
0
57
0,0
7
0,1
0
0,
5
22
Groszek
zielony
66 10 54 0,
8
13 20 30
0,1
5
0,0
7
2 15
Kalafior 47 7 15 1,
1
6 5
0,0
6
0,0
6
0,
3
37
Kalarepa 31 29 32 1,
0
7 36
0,0
4
0,0
4
2 45
Kapusta
biała
czerwona
włoska
kiszona
16
22
30
0
56
65
54
36
28
33
34
18
1,
5
1,
8
2,
3
0
11
9
11
7
30
8
5
35
3
0,0
6
0,0
8
0,0
7
0,0
3
0,0
5
0,0
6
0,1
8
0,0
6
0,
3
0,
5
1,
4
0,
1
40
42
42
16
80
0
Koper zielony 25 22 38 0,
4
150 0,0
4
0,0
6
4 75
Marchew 38
0,2–
0,8
38 7
0,
6
6 756 0,0
3
0,0
3
0,
3
2
Ogórek 28 14 11 0,
7
6 0
0,0
2
0,0
3
0,
1
6
Ogórek kiszony 0 18 27 0
0,0
1
0,0
2
0,
2
4
0,
1,
0,
0,
21714610.001.png 21714610.002.png
Papryka 23 13 23 2,
0
8 77
0,0
5
0,0
4
0,
3
10
7
Pieczarka 11 7,5–14 10 14
0,
8
11 70
0,0
2
0,5
3
3 12
7
Pietruszka
nać
korzeń
0
34
19
3
57
84
26
5,
0
3,
5
19
18
112
0
6
0,1
1
0,1
2
0,2
8
0,1
0
1,
4
2,
4
17
8
19
Pomidory 4
0,2–
0,8
24 20 1,
3
8 20 122 0,0
6
0,0
4
5 22
Por
50 24 26 0,
6
0,0
6
0,0
3
3 10
6
Rabarbar 20 7 8
0,
5
5 2
0,0
2
0,0
2
0,
1
7
Rzepa
25 30 26 0,
4
8 74
0,0
3
0,0
5
0,
4
21
Rzodkiewka 37 18 12 1,
1
4 2
0,0
2
0,0
1
0,
2
13
Sałata
28 18 16 1,
0
7 144 0,0
3
0,0
7
0,
2
5
Seler korzeń 38
0,2–
0,8
60 33 2,
0
12 12
5
2
0,0
3
0,0
6
0,
8
5
Szczaw 24 16 17 3,
7
14 487 27
Szczypiorek 11 86 39 6,
7
23
0,0
7
0,0
8
3 60
Szpinak 20 9 23 2,
42 85 448 0,0
0,1
5
5 54
6
8
Ziemniaki 32
0,2–
0,8
8 20 0,
7
14 30 3
0,0
6
0,0
3
3 12
4,
0,
0,
0,
0,
1,
21714610.003.png 21714610.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin