Biryani.doc

(59 KB) Pobierz
Biryani

Biryani 

ryż z warzywami 

Przygotowanie: 10-15 min

Oczekiwanie: 30 min

Gotowanie: 20 min

Trudność: bardzo łatwy


Składniki na 3 porcje
 

2/3 szklanki ryżu

 

 

1 cebula

 

 

1 łyżeczka kminku

 

 

różne mrożone warzywa (np. kalafior, brokuły, groszek, marchewka)

 

 

przyprawy: sól, chili, kurkuma, cynamon, pieprz, listek laurowy,

 

 

kardamon, imbir, czosnek, goździki, śliwka suszona, i/lub co kto lubi

 

 

1 łyżka oleju lub oliwy

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Namocz ryż w zimnej wodzie przez co najmniej 20-30 min.

 

 

 

 

2.

Na rozgrzany w rondlu (lub jeszcze lepiej woku) olej wsyp kminek, a kiedy zacznie skakać dodaj pokrojoną cebulę.

 

 

 

 

3.

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj odcedzony ryż i smaż przez 1 minutę ciągle mieszając.

 

 

 

 

4.

Wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy i mrożone warzywa. Wymieszaj.

 

 

 

 

5.

Zaczekaj aż woda się zagotuje. Przykryj, zmniejsz ogień na minimalny. Po 20 minutach jest gotowe.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin