Jabłecznik z bezą.doc

(36 KB) Pobierz

 

Jabłecznik z bezą

 

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 ½ szklanki mąki

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń waniliowy/ śmietankowy lub kisiel cytrynowy

Ok. 1 kilograma jabłek

 

Jak przyrządzić

 

Margarynę, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia dobrze zagnieść.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i budyń/ kisiel.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w plastry, wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pianę białkową.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec przez ok. 50 minut.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin