Dynia marynowana.doc

(22 KB) Pobierz

Dynia marynowana

 

Składniki:

Dynia dojrzała średnia 1 szt.

Ocet 6% 3/4 szklanki

Cukier 5 łyżeczek

Sol 1 łyżeczka

Woda 2 1/2 szklanki

Goździki, cynamon w lasce, estragon

 

Przepis:

Dynie umyć obrać z twardej skory i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości 1cmx1cm, wrzucić do wrzącej wody na ok 3-5minut. Osączyć na sicie i wystudzić. Przełożyć do czystych słoików i przygotować zalewę z wody, cukru, soli i przypraw według smaku. Zalewę zagotować i gorąca zalewać ułożona w słoikach dynie. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok.15 minut.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin