Ciasteczka żytnie.
Składniki
· 125g. margaryny
· 2 jaja
· 2 łyżki miodu
· 3/4 szkl. mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 szkl. płatków żytnich (zmielonych)
· 1 szkl .płatków gryczanych (zmielonych)
· 2 łyżki sezamu lub orzechów zmielonych
· 2 łyzki pestek dyni (zmielonych)
Sposób przyrządzenia:
Płatki żytnie, gryczane i pestki dyni są twarde i należy je zmielić. Margarynę, miód i jajka utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajka. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać zmielone płatki żytnie, płatki gryczane i pestki dyni, dodać sezam lub orzechy. Wszystko połączyć. Formować ciasteczka i kłaść na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 20 min.
Ciasteczka owsiane.
· 2 jajka
· 2 łyżki cukru
· 1 szkl. mąki
· 2 szkl. płatków owsianych
· 1/2 szkl. bakalii
Margarynę z cukrem utrzeć mikserem, dodać całe jaja i ucierać dalej. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do masy dokładamy płatki owsiane, bakalie i wszystko łaczymy. W ręcach formujemy ciasteczka i kładziemy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 20 min.
stachby