Składniki:
· 2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)
· włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki
· 1/3 szklanki białego wina
· 4 ziarenka ziela angielskiego
· 5 ziarenek czarnego pieprzu
· sól
· 2 listki laurowe
· 2 plasterki cytryny
· sól, świeżo zmielony czarny pieprz
· ziemniaki
· 2 litry wody
Przygotowanie:
Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.
Smacznego!
ku3k