Zupa rybna z karpia.doc

(149 KB) Pobierz
Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

Składniki:

·         2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)

·         włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki

·         1/3 szklanki białego wina

·         4 ziarenka ziela angielskiego

·         5 ziarenek czarnego pieprzu

·         sól

·         2 listki laurowe

·         2 plasterki cytryny

·         sól, świeżo zmielony czarny pieprz

·         ziemniaki

·         2 litry wody

Przygotowanie:

Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.

Smacznego!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin