Paszteciki kapuściano.doc

(196 KB) Pobierz
Paszteciki kapuściano-grzybowe

Paszteciki kapuściano-grzybowe

Składniki:

ciasto:

·         1 kg mąki

·         1 i 1/2 kostki margaryny

·         3 jajka

·         3 łyżki cukru

·         szczypta soli

·         10 dag drożdży

·         1 szklanka gęstej śmietany

·         mak, sezam do ozdoby

farsz:

·         1 kg kapusty kiszonej

·         2 cebule

·         30 dag pieczarek

·         sól, pieprz

·         bułka tarta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy włożyć do miski, a następnie zagnieść z nich ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 30 min. Zajmij się farszem: kapustę ugotuj w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę i posiekane drobno pieczarki. Dodaj do kapusty, a następnie całość przepuść przez maszynkę do mielenia. dodaj do smaku sól, pieprz i trochę bułki tartej, aby masa się związała. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, wykrawaj z niego trójkąty lub prostokąty. Na każdy nałóż łyżkę farszu, zwijaj jak rogaliki lub w kopertę. Gotowe układaj na blaszce, posmaruj stopionym masłem, posyp sezamem lub makiem. piecz ok. 15 min. w temp. 180 st.

Smacznego!

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin