Składniki:
ciasto:
· 1 kg mąki
· 1 i 1/2 kostki margaryny
· 3 jajka
· 3 łyżki cukru
· szczypta soli
· 10 dag drożdży
· 1 szklanka gęstej śmietany
· mak, sezam do ozdoby
farsz:
· 1 kg kapusty kiszonej
· 2 cebule
· 30 dag pieczarek
· sól, pieprz
· bułka tarta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy włożyć do miski, a następnie zagnieść z nich ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 30 min. Zajmij się farszem: kapustę ugotuj w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę i posiekane drobno pieczarki. Dodaj do kapusty, a następnie całość przepuść przez maszynkę do mielenia. dodaj do smaku sól, pieprz i trochę bułki tartej, aby masa się związała. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, wykrawaj z niego trójkąty lub prostokąty. Na każdy nałóż łyżkę farszu, zwijaj jak rogaliki lub w kopertę. Gotowe układaj na blaszce, posmaruj stopionym masłem, posyp sezamem lub makiem. piecz ok. 15 min. w temp. 180 st.
Smacznego!
ku3k