Schab z bekonem i pieczarkami
smaki: kwaśny - K; gorzki - G; słodki - S; ostry - O; słony - SN300 g schabu pokrojonego w słupki o grubości 1 cm zalać ZAPRAWA DO MIES (patrz przepisy) i odstawić na 30 minut.S - na rozgrzanym oleju (5 łyżek) zeszklić 2 pokrojone cebule wraz z 4 ząbkami czosnku i przełożyć bez tłuszczu do rondlaO - dodać 1/4 łyżeczki imbiruO - pieprzu cayenne na czubku nożaO - pieprzu czarnegoSN - na rozgrzanym tłuszczu po cebuli obsmażyć schab, przełożyć do rondla, zamieszać, dodaćSN - soli do smaku, dodaćK - szczyptę bazyliiG - 1/2 szklanki wrzącej wodyG - szczyptę tymiankuG - szczyptę kurkumyzamieszać i dusić pod przykryciem około 15 minutS - dodać 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki i zamieszaćO - dosmakować pieprzemSN - dodać 200 g bekonu pokrojonego w słupki o grubości 0,5 cmdusić 15-20 minut i ewentualnie dosmakować soląK - dodać około szklanki soku pomidorowego (potrawa nie może być zbyt kwaśna), dodaćG - szczyptę tymiankuS - 1/2 łyżeczki kminkuzagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie, dosmakowaćO - pieprzemSN - soląPodawac do makaronu, ryzu, ziemniakow i bialego pieczywa
stachby