D – 500 g mąki pszennej z pełnego ziarna zmieszać
O – z odrobiną mąki żytniej
Z – 2-3 łyżkami oliwki lub dobrego oleju sojowego
Z – 1-2 garściami ziaren sezamu
M – i czarnuszki
W – oraz łyżeczką soli kamiennej
W – wszystko zmieszać z taką ilością letniej wody, aby powstało miękkie, rozrzedzone ciasto.
Tym ciastem napełnić posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku ok. 20-30 minut. Można po jakimś czasie odwrócić chleb, ale najczęściej nie jest to konieczne. Chleb ten można również przygotować z mąki kukurydzianej w stosunku 1:1 z mąką pszenną.
Ugotować owsiankę z drobnych płatków lub grubej mąki owsianej
Z – 2-3 garście rodzynek zmieszać
Z – z 2-3 łyżkami drobnej mąki z orzechów włoskich
M – i drobnymi płatkami owsianymi
W – dodać szczyptę soli kamiennej.
Składniki te gotować z możliwie małą ilością wody przez 10-15 minut, aż do uzyskania gęstej stałej masy. Następnie owsiankę tę dać do wysmarowanej płynnym masłem formy, zostawić do wystygnięcia i stwardnienia, po czym piec w piekarniku.
stachby