Chleb.doc

(20 KB) Pobierz
Płaski chleb

Płaski chleb

D – 500 g mąki pszennej z pełnego ziarna zmieszać

O – z odrobiną mąki żytniej

Z – 2-3 łyżkami oliwki lub dobrego oleju sojowego

Z – 1-2 garściami ziaren sezamu

M – i czarnuszki

W – oraz łyżeczką soli kamiennej

W – wszystko zmieszać z taką ilością letniej wody, aby powstało miękkie, rozrzedzone ciasto.

Tym ciastem napełnić posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku ok. 20-30 minut. Można po jakimś czasie odwrócić chleb, ale najczęściej nie jest to konieczne. Chleb ten można również przygotować z mąki kukurydzianej w stosunku 1:1 z mąką pszenną.

 

Chleb słodki

Ugotować owsiankę z drobnych płatków lub grubej mąki owsianej

Z – 2-3 garście rodzynek zmieszać

Z – z 2-3 łyżkami drobnej mąki z orzechów włoskich

M – i drobnymi płatkami owsianymi

W – dodać szczyptę soli kamiennej.

Składniki te gotować z możliwie małą ilością wody przez 10-15 minut, aż do uzyskania gęstej stałej masy. Następnie owsiankę tę dać do wysmarowanej płynnym masłem formy, zostawić do wystygnięcia i stwardnienia, po czym piec w piekarniku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin