75 Drinks.pdf

(95 KB) Pobierz
Microsoft Word - 75 Drinks
1. ALABAMA
40ml wódki Finlandia
4 jagody
1 - 2 ły Ň eczki cukru
10ml soku z limonki
W szklance rozkruszy ę jagody z cukrem,
dola ę wódk ħ i sok z limonki.
Wypełni ę szklank ħ kruszonym lodem i zamiesza ę .
Podawa ę z mieszadełkiem.
2. ALEXANDER WODKA
Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku
30 ml wódki
15 ml białego likieru kakaowego
15 ml Ļ mietanki
Dekoracja: kakao w proszku
Wszystkie składniki,
wraz z kostkami lodu umie Ļ ci ę w shakerze.
Wymiesza ę a nast ħ pnie przela ę do kieliszka
koktajlowego.
Posypa ę kakao.
3. AMATO
Owocowy, pół-wytrawny drink podawany wieczorem
20 ml wódki
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml likieru z mandarynek
Ponadto: kawałek skórki pomara ı czowej
Składniki wraz z kostkami lodu umie Ļ ci ę w
szklanicy barma ı skiej.
Zamiesza ę i przela ę do kieliszka koktajlowego.
Aromatyzowa ę skórk Ģ pomara ı czow Ģ i wło Ň y ę j Ģ do napoju.
4. APRICOT DAILY
Wytrawny, owocowy drink na wieczór.
40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego
bitter lemon do uzupełnienia
Wszystkie składniki, oprócz bitter lemon,
oraz kostki lodu wymiesza ę w shakerze i
przela ę do szklanki.
Doda ę do uzupełnienia bitter lemon i lekko zamiesza ę .
5. AVALON
Owocowy drink na ka Ň d Ģ okazje.
40 ml wódki Finlandia
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka
Składniki wymiesza ę w shakerze.
Przela ę do szklanki wypełnionej
do połowy kruszonym lodem.
Uzupełni ę Sprietem.
Dekorowa ę wi Ļ ni Ģ i skór Ģ ogórka
( owijamy szklank ħ ).
Podawa ę z rurk Ģ .
6. BALALAIKA
Owocowy, orze Ņ wiaj Ģ cy drink na lato
20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola
Wszystkie składniki wymiesza ę w shakerze,
przela ę i udekorowa ę kraw ħ d Ņ kieliszka.
7. BAŁTYK
Owocowy, orze Ņ wiaj Ģ cy drink na lato
35 ml wódki
5 ml niebieskiego curacao
15 ml soku z marakui
5 ml soku cytrynowego
sok pomara ı czowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomara ı czy, wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umie Ļ ci ę w szklance i wymiesza ę .
Plasterek pomara ı czy i wisienk ħ nadzia ę na szpad ħ
i zawiesi ę na kraw ħ dzi szklanki.
8. BANANA IVANOV
Owocowy drink podawany po posiłku.
40 ml wódki Finlandia
1/2 banana
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z limonki
10 ml syropu bananowego
Dekoracja: kawałek banana
Składniki wrzuci ę do blendera wypełnionego
kruszonym lodem.
Zmiksowa ę i przela ę do szklanki.
podawa ę ze słomka.
9. BANANA PUNCH
Owocowy drink podawany po posiłku
40 ml wódki Finlandia
20 ml syropu bananowego
20 ml Ļ mietanki
10 ml czerwonego syropu cukrowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa i kawałek banana
Składniki zmiksowa ę z drobno pokruszonym lodem.
Przela ę do pucharka.
Podawa ę ze słomk Ģ
10. BERENTZER PARADIES COCKTAIL
Pół-wytrawny drink.
25 ml wódki
25 ml likieru jabłkowego
15 ml soku pomara ı czowego
1 D campari
dekoracja: plasterek jabłka, wisienka koktajlowa
i gał Ģ zka mi ħ ty
składniki wraz z kostkami lodu wymiesza ę w
shakerze i przela ę do kieliszka koktajlowego.
Plasterek jabłka, wisienk ħ koktajlow Ģ i
gał Ģ zk ħ mi ħ ty nadzia ę na szpadk ħ i poło Ň y ę na kieliszku.
11. BARBARA
łagodny Ļ mietankowy drink
20 ml wódki
20 ml białego likieru kakaowego
20 ml Ļ mietanki
Ponadto: tarta gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umie Ļ ci ę w shakerze i wymiesza ę , a nast ħ pnie
przela ę do kieliszka koktajlowego.
posypa ę gałk Ģ .
12. BIAŁY CZEPEK ( WHITE CAP )
kremowy drink na popołudnie
30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajnu
10 ml bitej Ļ mietany
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu,
oprócz bitej Ļ mietany, umie Ļ ci ę w shakerze i wymiesza ę
a nast ħ pnie przela ę do kieliszka koktajlowego.
ĺ mietan ħ poło Ň y ę tak, by pływała na powierzchni napoju.
13. BIAŁY ROSJANIN ( WHITE RUSSIAN )
Kremowy drink podawany w ci Ģ gu całego dnia
30 ml wódki
20 ml likieru kawowego
10 ml Ļ mietanki
Wódk ħ i likier oraz kostki lodu umie Ļ ci ę w szklanicy
barma ı skiej i zamiesza ę .
Przela ę do kieliszka koktajlowego.
na powierzchni poło Ň y ę lekko ubit Ģ Ļ mietan ħ .
Napój pije si ħ tez z kostkami lodu.
wówczas podaje si ħ go w małej szklance.
14. BIEGUN PÓŁNOCNY ( NORTH POLE )
Aromatyczny, wytrawny drink podawany wieczorem.
30 ml wódki
10 ml drambuire
10 ml campari
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umie Ļ ci ę w
shakerze i wymiesza ę , nast ħ pnie przela ę
do kieliszka koktajlowego.
15. BITTER SWEET
owocowy, lekko wytrawny drink na lato.
20 ml wódki
20 ml soku grejpfrutowego
20 ml syropu cytrynowego
du Ň a kula lodów cytrynowych
woda sodowa
Kul ħ lodów cytrynowych, wódk ħ , sok grejpfrutowy i
syrop cytrynowy umie Ļ ci ę w szklance i zamiesza ę .
Uzupełni ę woda sodowa i lekko zamiesza ę .
Podawa ę z mieszadełkiem.
16. BLUE AEGEAN
Owocowy, orze Ņ wiaj Ģ cy drink na lato
20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml grand marnier
sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane
1:1 do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa,
wisienka koktajlowa i gał Ģ zka mi ħ ty
Alkohole wla ę do szklanki z kostkami lodu
i zamiesza ę .
Uzupełni ę zmieszanymi sokami.
zawiesi ę na kraw ħ dzi szklanki nadziane na szpadk ħ
owoce i gał Ģ zk ħ mi ħ ty.
Podawa ę z mieszadełkiem.
17. BŁ Ħ KIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )
Łagodny drink podawany na przyj ħ ciach
10 ml wódki
20 ml kremu bananowego
20 ml niebieskiego curacao
10 ml likieru kokosowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umie Ļ ci ę w szklanicy barma ı skiej, zamiesza ę a
nast ħ pnie przela ę do kieliszka
koktajlowego ozdobionego na kraw ħ dzi
obwódk Ģ z cukru i wisienk Ģ
18. BŁ Ħ KITNA LAGUNA ( BLUE LAGOON )
owocowy, łagodny drink na lato.
40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
1 D soku cytrynowego
lemoniada cytrynowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny
Wszystkie składniki, oprócz lemoniady,
zmiesza ę wraz z kosatkami lodu w szklance.
Uzupełni ę lemoniad Ģ i ponownie zamiesza ę ,
Plasterkiem cytryny udekorowa ę kraw ħ d Ņ szklanki.
19. BŁ Ħ KITNA LAGUNA II ( BLUE LAGOON II )
Owocowy, łagodny drink na lato.
40 ml wódki Bols
20 ml niebieskiego curacao ( Bols Blue )
Sprite do uzupełniania
Dekoracja: 1/8 cytryny
Wszystkie składniki, oprócz Sprit`a, zamiesza ę
wraz z kostkami lodu w szklance. Uzupełni ę Sprit`em
i ponownie zamiesza ę .
Cytryna udekorowa ę kraw ħ d Ņ szklanki.
20. BŁ Ħ KITNY DZIE İ ( BLUE DAY )
Łagodny drink owocowy na wieczór
40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
1 D orange bitter
Dekoracja: 1/2 plasterka pomara ı czy
Wszystkie składniki i kostki lodu umie Ļ ci ę w
shakerze i wymiesza ę , potem przela ę do
kieliszka koktajlowego.
Kraw ħ d Ņ kieliszka udekorowa ę plasterkiem pomara ı czy.
21. BULL SHOT
Aromatyczny, pikantny napój typu
pick - me - up na ka Ň d Ģ por ħ dnia.
40 ml wódki
100 ml consomme ( pikantny bulion )
Obydwa składniki wla ę do szklanki wypełnionej
kostkami lodu i dobrze zamiesza ę .
Zgłoś jeśli naruszono regulamin