Nalewka staropolska.pdf

(20 KB) Pobierz
Microsoft Word - Nalewka staropolska
Nalewka staropolska
5 kromek Ň ytniego chleba razowego
3 ły Ň eczki rodzynek
3 ły Ň eczki Ļ wie Ň ych p Ģ czków brzozowych
10 go Ņ dzików
1 kawałek cynamonu (2 cm)
2/3 szklanki miodu
1 szklanka jasnego piwa albo porteru
5 szklanek Ň ytniówki
Chleb pokroi ę w kostk ħ i ususzy ę , rumieni Ģ c, w piekarniku.
P Ģ czki brzozowe i rodzynki umy ę .
Do słoja wrzuci ę zrumienione (nie przypieczone) grzanki, p Ģ czki brzozowe, rodzynki i
przyprawy korzenne, zala ę Ň ytniówk Ģ , zamkn Ģę słój i pozostawi ę na 2 tygodnie (codziennie
wstrz Ģ sa ę ).
Nast ħ pnie nalewk ħ przefiltrowa ę .
Piwo mocno zagrza ę , rozpu Ļ ci ę w nim miód i nieco ostudzi ę .
Do ciepłego płynu wla ę nalewk ħ , dokładnie wymiesza ę i rozla ę do butelek.
Szczelnie zamkn Ģę i pozostawi ę w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesi Ģ ce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin