Porterówka.pdf
(
20 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - Porter\363wka)
Porterówka
2 butelki porteru (po 0,33 l)
0,75 l spirytusu 96-procentowego
0,25 l wódki 40-procentowej
50 dag cukru
7,5 dag miodu
30 ml zaprawy korzennej
Do du
Ň
ego emaliowanego garnka wla
ę
butelk
ħ
porteru, podgrza
ę
do temperatury około 80ºC,
doda
ę
cukier oraz miód i mieszaj
Ģ
c, doprowadzi
ę
do wrzenia. (Uwaga! Wytwarza si
ħ
bardzo
du
Ň
o piany).
Gotowa
ę
kilka minut, zbieraj
Ģ
c szumowiny i pian
ħ
.
Garnek zdj
Ģę
z ognia, wla
ę
drug
Ģ
butelk
ħ
porteru i zapraw
ħ
, a nast
ħ
pnie mieszaj
Ģ
c, powoli
wlewa
ę
spirytus i wódk
ħ
.
Nalewk
ħ
rozla
ę
do butelek i odstawi
ę
w chłodne miejsce.
Mo
Ň
na j
Ģ
pi
ę
zaraz po przyrz
Ģ
dzeniu.
200 ml spirytusu 60-procentowego
2 laski wanilii
4 dag rodzynek
1 kawałek cynamonu (1 - 2 cm)
5 go
Ņ
dzików
1/4 gałki muszkatołowej
Cynamon, gałk
ħ
i go
Ņ
dziki utłuc w mo
Ņ
dzierzu.
Rodzynki opłuka
ę
i os
Ģ
czy
ę
.
Wanili
ħ
oraz rodzynki posieka
ę
i razem z utłuczonymi przyprawami zala
ę
spirytusem.
Odstawi
ę
na 2 tygodnie (w tym czasie cz
ħ
sto wstrz
Ģ
sa
ę
płynem w naczyniu), a potem zla
ę
przez wat
ħ
do czystej butelki.
Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 l nalewki.
Zapraw
ħ
przechowywa
ę
szczelnie zamkni
ħ
t
Ģ
.
Plik z chomika:
stachby
Inne pliki z tego folderu:
Złota jesień.pdf
(28 KB)
Śliwowica wytrawna.pdf
(28 KB)
Porterówka damska.pdf
(17 KB)
Porterówka.pdf
(20 KB)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu.pdf
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
ciasta i ciasteczka
dania mięsne
dania wegetariańskie
dania wielkanocne
Kuchnia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin