Porterówka.pdf

(20 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Porter\363wka)
Porterówka
2 butelki porteru (po 0,33 l)
0,75 l spirytusu 96-procentowego
0,25 l wódki 40-procentowej
50 dag cukru
7,5 dag miodu
30 ml zaprawy korzennej
Do du Ň ego emaliowanego garnka wla ę butelk ħ porteru, podgrza ę do temperatury około 80ºC,
doda ę cukier oraz miód i mieszaj Ģ c, doprowadzi ę do wrzenia. (Uwaga! Wytwarza si ħ bardzo
du Ň o piany).
Gotowa ę kilka minut, zbieraj Ģ c szumowiny i pian ħ .
Garnek zdj Ģę z ognia, wla ę drug Ģ butelk ħ porteru i zapraw ħ , a nast ħ pnie mieszaj Ģ c, powoli
wlewa ę spirytus i wódk ħ .
Nalewk ħ rozla ę do butelek i odstawi ę w chłodne miejsce.
Mo Ň na j Ģ pi ę zaraz po przyrz Ģ dzeniu.
200 ml spirytusu 60-procentowego
2 laski wanilii
4 dag rodzynek
1 kawałek cynamonu (1 - 2 cm)
5 go Ņ dzików
1/4 gałki muszkatołowej
Cynamon, gałk ħ i go Ņ dziki utłuc w mo Ņ dzierzu.
Rodzynki opłuka ę i os Ģ czy ę .
Wanili ħ oraz rodzynki posieka ę i razem z utłuczonymi przyprawami zala ę spirytusem.
Odstawi ę na 2 tygodnie (w tym czasie cz ħ sto wstrz Ģ sa ę płynem w naczyniu), a potem zla ę
przez wat ħ do czystej butelki.
Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 l nalewki.
Zapraw ħ przechowywa ę szczelnie zamkni ħ t Ģ .
Zgłoś jeśli naruszono regulamin