składniki pokarmu.doc

(27 KB) Pobierz

Składniki pokarmów

 

1. Cukry – sacharydy lub węglowodany. ( 1g dostarcza  17 KJ energii - 4,1 Kcal )

Cukry proste - monosacharydy : glukoza ( przenoszona przez krew do komórek0, fruktoza, ryboza, deoksyryboza

Dwucukry- disacharydy:

sacharoza( glukoza + fruktoza),à w roślinach , forma transportowa

laktoza ( glukoza + galaktoza)àc. mlekowy

maltoza ( glukoza + glukoza)à w skrobi, celulozie, glikogienie- cukier słodowy

Wielocukry – polisacharydy

Skrobia – kilkaset połączonych ze sobą cząsteczek glukozy, podstawowy  materiał zapasowy u roślin

Glikogen – materiał zapasowy zwierząt, gromadzony w mięśniach i wątrobie, obecny w komórkach bakterii i grzybów

Celuloza ( zwana błonnikiem) – składnik ściany komórkowej roślin, nie przyswajalny przez człowieka, ale bardzo potrzebny.

Chityna – wielocukier, składnik ściany komórkowej komórek grzybów i pancerzy stawonogów.

2. Tłuszcze – lipidy  ( 1 g dostarcza  37 KJ energii - 9,3 Kcal) Mogą powstawać w wyniku syntezy z cukrów.

-          Magazynują energię i ją dostarczają

-          Budują błony komórkowe

-          Są hormonami

W człowieku o masie około 70 kg 11 kg to tzw. tłuszcze obojętne zapasowe.

Zbudowane są z glicerolu i kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe nasycone: palmitynowy (C16) i stearynowy(C18) nie posiadają podwójnych wiązań w łańcuchu wodorowęglowym tworzą tłuszcze nasycone ( zwierzęce)

Kwasy tłuszczowe nienasycone: oleinowy(C18)), linolenowy, linolowy, arachidonowy. Posiadają podwójne wiązania w łańcuchy od 1 do kilku(4) które obniżają temperaturę topnienia . Np. Kwas oleinowy C18 ma temperaturę topnienia o ponad 500C niższą niż kwas stearynowy C18 , który nie ma żadnego podwójnego wiązania.

  Tworzą tłuszcze nienasycone:  oleje roślinne i tran ( ryb i wielorybów)

Cholesterol

-          Tworzy błony komórek, usztywnia je

-          Jest prekursorem syntezy hormonów sterydowych

-          Jest prekursorem kwasów żółciowych i witaminy D

-          Jest składnikiem osłonek mielinowych neuronów

Norma ok. 140 – 200 mg%. Nadmierna zawartość w pokarmach i we krwi sprzyja odkładaniu się w naczyniach i woreczku żółciowym w postaci złogów.

Lecytyna ( fosfolipid) – jest składnikiem błony komórkowej : jądrowej, mitochondrialnej, ma znaczenie w pełnieniu przez nie swoich funkcji selektywnego transportu.

  3. Białka – proteiny ( 1 g dostarcza 22KJ- ok. 4,3 Kcal)

Są materiałem budulcowym, służącym do wzrostu, regeneracji, w warunkach szczególnych mogą być źródłem

energii

Funkcje białek:

-          strukturalne( błony biologiczne, kolagen, elastyna, histony DNA

-          regulujące – enzymy, hormony, przenośniki w błonach

-          odpornościowe  globuliny

-          Zbudowane są z aminokwasów ok. 20 różnych połączonych wiązaniem peptydowym

-          2 aminokwasy – peptyd

-          2 – 10 – oligopeptyd

-          11 – 100 – polipeptyd

-          > 100 białko – do tysiąca i więcej ,

Spośród nich 9  człowiek nie potrafi sam wytwarzać, są to tzw. aminokwasy egzogenne, niezbedne – muszą być dostarczone z pożywieniem ( walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, treonina, tryptofan, metionina, fenyloalanina, histydyna)

Cząsteczki białek wykazują uporządkowanie zwane strukturą

I rzędową – kolejność w łańcuchu peptydowym

II rzędowa  – α heliks lub β kartki -  zwinięcie łańcucha na skutek oddziaływań między wiązaniami.

III rzędowa – ostateczna struktura białka łańcucha polipeptydowego np. mostki siarczkowe ( cysteina, metionina)

IV rzędowa – struktura białka utworzonego z kilku łańcuchów polipeptydowych np. hemoglobina.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin