· Masa orzechowa:
·
· 112 kostki masła
· 15-20 dag orzechów mielonych
· cukier puder do smaku
· 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· Dodatki:
· 1 puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag )
· 1 puszka brzoskwiń
· 2 galaretki cytrynowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu ).
Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 12 szkl. suchego maku. Masa orzechowa: Kawę rozpuścić w 14 szkl. gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części. Przełożenie ciasta: Biszkopt piegowaty - jedna część masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - tężejącą galaretkę - druga część masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa. Uwaga: drugą cześć masy nakładamy po wystygnięciu galaretki.
rednight24