Pierożki z mięsemSKŁADNIKI: CIASTO* 25 dkg mąki* 2,5 dkg drożdży* łyżeczka cukru* szklanka mleka* 2 żółtka* sól* tłuszcz* 4 łyżki mąki do posypaniaNADZIENIE* 25 dkg mięsa pieczonego* mała cebula* łyżka oleju* przyprawy - vegeta lub 5-6 łyżek wywaru z rosołu* sól, pieprz* Drożdże zmieszać z 4 łyżkami mąki, cukrem i mlekiem. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć go i postawić w ciepłym miejscu.* Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko i żółtka.* Dokładnie rozcierać i wybijać ręką, aż ciasto będzie lśniące.* Ciasto posolić. Z wierzchu posypać ciasto mąką i postawić przykryte w ciepłym miejscu.* Gdy ciasto 2 razy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.* Cebulę obrać i zrumienić na złoty kolor.* Wraz z mięsem na nadzienie cebulę zemleć w maszynce.* Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać vegetę rozpuszczoną w wodzie lub wywar z rosołu.* Z wyrośnietego ciasta uformować wałek grubości 4 cm.* Pokroić w kawałki, z których za pomocą wałka formować krążki.* Na ciasto nakładać nadzienie. Zlepiać zaciskając ozdobnie.* W niedużym rondlu rozgrzać tłuszcz.* Zrobić próbę: kawałek ciasta włożyć na tłuszcz, gdy zaraz wypłynie na powierzchnię i zrumieni się, można smażyć.* Wyrośnięte pierożki kłaść na gorący tłuszcz. Przykryć rondel. Gdy się zrumienią przewrócić widelcem na drugą stronę. Dosmażyć w odkrytym rondlu.* Wyjmować widelcem.Osączyć na bibule.* Usmażone i osączone z tłuszczu układać pierożki na półmisku.* Podawać jako gorącą zakąskę.
Hencia