Naleśniki z kurczakiem i brokułami4 porcje NALAŚNIKI 100 g mąki sól 1 jajko 300 ml mleka 1 łyżka oleju roślinnego NADZIENIE 15 g masła 100 g pieczarek 100 g rozdrobnionego żółtego sera 225 g brokułów nieco prźegotowanych 225 g gotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanego szcźypiorku SOS 25 g masła 25 g mąki 300 ml mleka 50 g startego sera Wsyp sól i mąkę do miski. Wymieszaj jajko z mlekiem, a następnie stopniowo dodawaj je do mąki ciągle mieszając. Podgrźej olej na patelni i wylej na ni ciasto, tak aby prźykryţo dno. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Powinnaś usmażyć 6 naleśników. Rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki. Zestaw z ognia i wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia. Włóż do rondla masło, mąkę oraz mleko i wolno gotuj, stale mieszając, aż uzyskasz jednolity sos. Zdejmij z ognia i dodaj połowę sera. Prźypraw do smaku. Rozsmarłj nadzienie na naleśnikach, zroluj je i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i posyp pozostałym serem. Piecź prźeź 25 minut w temperaturźe 180 stopni C.
Hencia