Omlet z parówkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Omlet z parówkami

Omlet z parówkami

 

Składniki na 2 porcje:

4 jaja

3-4 łki mleka

4 parówki

2 łki posiekanego szczypiorku

2 łki oleju

l

tymianek

łka musztardy lub keczupu

 

Jaja wbij do kubeczka i roztrzep z mlekiem aż lekko się spienią, dodaj sól i szczypiorek. Parówki sparz, obierz z osłonek, pokrój na kawałki grubości 1 cm. Następnie obrumień na połowie oleju, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.

 

Resztę oleju rozgrzej na patelni, wylej masę jajeczną i usm omlet, umiejętnie przechylając naczynie, by masa jajeczna spływała na dno. Gdy omlet się zetnie, wyłóż na jego jedną połowę parówki, posmaruj musztardą lub keczupem, potem przykryj drugą połową. Omlet podawaj z surówką.

 

Tak samo możesz przyrządzać omlet z warzywami, np. z groszkiem (z puszki), szpinakiem (z mrożonki), gotowanymi brokułami, kalafiorem lub duszonymi pieczarkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin