Odcinek 10 Desery.doc

(31 KB) Pobierz
Odcinek 10 „Desery”

Odcinek 10 „Desery”

 

 

"MUSUJĄCE OWOCE"

Sorbet z cytryny, mango, maliny, czarnej porzeczki lub innego, dowolnego smaku
1 butelka Prosecco lub innego musującego białego wina
Skórka z 1 cytryny, do przybrania
Mięta, do przybrania

Wypełnij szklankę ok. 2 łyżkami sorbetu (każda szklanka inny smak).
Szklankę po brzegi uzupełnij winem, uważając by się zbyt nie wzburzyło i nie wylało. Na wierzch zetrzyj trochę skórki z cytryny i rzuć mały listek mięty.

 

CZARNO-BIAŁY KREM

2 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki
1 ¾ szklanki jeżyn plus ¼ szklanki do przybrania
1 szklanka śmietany kremówki (bitej śmietany)
2 bezy

Do jeżyn dodaj likier i rozgnieć widelcem.
Ubij śmietanę tak, aby była sztywna, ale miękka. Dorzuć 1 pokruszoną bezę.
Wrzuć mieszankę owocową i ułóż na tacy do podawania, uformowane w mały kopczyk, posyp pokruszona bezą i pozostałymi jeżynami.

 

 

BRZOSKWINIOWA MELBA

8 brzoskwiń
3 szklanki wody
3 ½ szklanki cukru
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
2 łyżki stołowe soku z cytryny

Sos malinowy:
3 szklanki malin
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa soku z cytryny

Pudełko lodów waniliowych

Wodę, cukier, sok z cytryny, wanilię włóż do garnka i podgrzej, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i pozwól miksturze gotować się ok. 5min., potem zmniejsz ogień.
Przekrój brzoskwinie i wyciągnij pestki. Połówki wrzuć do wcześniej przygotowanego syropu cukrowego na ok. 2-3 min. z każdej strony.
Kiedy podgotujesz w syropie już wszystkie brzoskwinie, zdejmij z nich skórkę i pozwól im wystygnąć.
Aby zrobić sos malinowy, wrzuć maliny, cukier puder i sok z cytryny do miksera. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i przelej puree do dzbanka.
2 brzoskwinie ułóż na talerzu z 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Wszystko polej sosem malinowym.

 

 

BABECZKI Z POLEWĄ

BABECZKI

110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła
½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki stołowe mleka

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek

Ustaw piekarnik na ok. 205˚C

Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.

 

POLEWA

2 duże białka
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin