Zamknij
VITALIA.PL - Anno - plan posiłków
Poniedziałek (09 czerwca 2008 r.)
Śniadanie
Lunch
Maślanka naturalna, Bułka grahamka MILKO - Maślanka naturalna 245 g (1,1 x szkl.)Bułka grahamka 110 g (1,1 x duża szt.)
Sałatka z jajkami i kalafiorem, Herbata bez cukru, Bułka grahamka Sałatka z jajkami i kalafiorem 400 g Herbata bez cukru 1,4 x szkl. (0,3 l) Bułka grahamka 140 g (1,4 x duża szt.)
Obiad
Sałatka pomidorowa, Chłodnik z pomidorów, Sok grejpfrutowy Sok grejpfrutowy 425 g (1,9 x szkl.)Chłodnik z pomidorów 520 g Sałatka pomidorowa 310 g
Przepisy wykonania
Sałatka z jajkami i kalafioremCzas wykonania: 20 min | Trudność: normalne | Koszt: normalne
Składniki:Kalafior 139 g (0,3 x szt. (15 cm))Pomidor 109 g (0,8 x średni)Ogórek 55 g (0,6 x średni)Szczypiorek 1 g (0,6 x łyżeczka)Koper ogrodowy 1 g (0,8 x łyżeczka)Jaja kurze całe 33 g (0,6 x szt.)Jogurt naturalny 2% tłuszczu 34 g (0,3 x małe opakowanie)Oliwa z oliwek 10 g (0,8 x płaska łyżka)Cytryna 13 g (0,1 x szt.)Czosnek 3 g (0,6 x ząbek)Przyprawy:Pieprz czarny, zmielony 1 g (0,6 szczypta)Oregano 1 g (0,6 szczypta)
Instrukcje:1. Kalafior świeży lub mrożony podzielić na różyczki i ugotować uważając aby się nie rozgotował.2. Jajka ugotować na twardo. Następnie pokroić w kostkę. Pomidora dokładnie umyć następnie pokroić w kostkę, ogórka pokroić w plasterki.4. Wszystko razem ze sobą wymieszać.3. Z cytryny wycisnąć sok, połączyć z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić przyprawami. Połączyć z jogurtem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Na wierzch posypać koperek i szczypiorek.
Chłodnik z pomidorówCzas wykonania: 25 min | Trudność: łatwe | Koszt: normalne
Składniki:Szczypiorek 1 g (0,3 x łyżeczka)Jogurt naturalny 2% tłuszczu 209 g (209 ml)Masło śmietankowe 1 g (0,3 x płaska łyżeczka)Pomidor 316 g (0,3 x kilogram)Przyprawy:Pieprz czarny, zmielony 1 g (0,3 szczypta)Sól biała 1 g (0,3 szczypta)
Instrukcje:1. Pomidory dokładnie umyć, podzielić na części, podsmażyć na maśle, dodać kilka łyżek wody i dusić do miękkości.2. Szczypiorek opłukać w zimnej wodzie i drobno posiekać.3. Podduszone pomidory przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, jogurt i dokładnie wymieszać.4. Całość posypać szczypiorkiem, schłodzić i podawać.
Sałatka pomidorowaCzas wykonania: 10 min | Trudność: łatwe | Koszt: tanie
Składniki:Pomidor 197 g (1,5 x średni)Koper ogrodowy 1 g (0,8 x łyżeczka)Chrzan łowicki naturalny 5 g (0,4 x płaska łyżka)Jogurt naturalny 2% tłuszczu 95 g (0,8 x małe opakowanie)Cytryna 11 g (0,8 x plasterek)Cukier 1 g (0,4 szczypta)Przyprawy:Sól biała 1 g (0,4 szczypta)Pieprz czarny, zmielony 1 g (0,4 szczypta)
Instrukcje:1. Koperek opłukać w zimnej wodzie, drobno pokroić, wymieszać z przyprawami, chrzanem, sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem.2. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, polać, przygotowanym sosem i schłodzić.
Wtorek (10 czerwca 2008 r.)
kreweta