DIETA WITALI OD 9-14 CZERWCA.docx

(39 KB) Pobierz

Zamknij

 

VITALIA.PL - Anno - plan posiłków

Poniedziałek (09 czerwca 2008 r.)

 

Śniadanie

 

 

Lunch

 

Maślanka naturalna, Bułka grahamka

MILKO - Maślanka naturalna 245 g (1,1 x szkl.)
Bułka grahamka 110 g (1,1 x duża szt.)

 

Sałatka z jajkami i kalafiorem, Herbata bez cukru, Bułka grahamka

Sałatka z jajkami i kalafiorem 400 g
Herbata bez cukru 1,4 x szkl. (0,3 l)
Bułka grahamka 140 g (1,4 x duża szt.)

 

Obiad

 

 

 

 

Sałatka pomidorowa, Chłodnik z pomidorów, Sok grejpfrutowy

Sok grejpfrutowy 425 g (1,9 x szkl.)
Chłodnik z pomidorów 520 g
Sałatka pomidorowa 310 g

 

 

 

Przepisy wykonania

 

Sałatka z jajkami i kalafiorem
Czas wykonania: 20 min | Trudność: normalne | Koszt: normalne

 

 

Składniki:
Kalafior 139 g (0,3 x szt. (15 cm))
Pomidor 109 g (0,8 x średni)
Ogórek 55 g (0,6 x średni)
Szczypiorek 1 g (0,6 x łyżeczka)
Koper ogrodowy 1 g (0,8 x łyżeczka)
Jaja kurze całe 33 g (0,6 x szt.)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 34 g (0,3 x małe opakowanie)
Oliwa z oliwek 10 g (0,8 x płaska łyżka)
Cytryna 13 g (0,1 x szt.)
Czosnek 3 g (0,6 x ząbek)

Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony 1 g (0,6 szczypta)
Oregano 1 g (0,6 szczypta)

 

Instrukcje:
1. Kalafior świeży lub mrożony podzielić na różyczki i ugotować uważając aby się nie rozgotował.
2. Jajka ugotować na twardo. Następnie pokroić w kostkę. Pomidora dokładnie umyć następnie pokroić w kostkę, ogórka pokroić w plasterki.
4. Wszystko razem ze sobą wymieszać.
3. Z cytryny wycisnąć sok, połączyć z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić przyprawami. Połączyć z jogurtem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Na wierzch posypać koperek i szczypiorek.

 

 

 

Chłodnik z pomidorów
Czas wykonania: 25 min | Trudność: łatwe | Koszt: normalne

 

 

Składniki:
Szczypiorek 1 g (0,3 x łyżeczka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 209 g (209 ml)
Masło śmietankowe 1 g (0,3 x płaska łyżeczka)
Pomidor 316 g (0,3 x kilogram)

Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony 1 g (0,3 szczypta)
Sól biała 1 g (0,3 szczypta)

 

Instrukcje:
1. Pomidory dokładnie umyć, podzielić na części, podsmażyć na maśle, dodać kilka łyżek wody i dusić do miękkości.
2. Szczypiorek opłukać w zimnej wodzie i drobno posiekać.
3. Podduszone pomidory przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, jogurt i dokładnie wymieszać.
4. Całość posypać szczypiorkiem, schłodzić i podawać.

 

 

 

Sałatka pomidorowa
Czas wykonania: 10 min | Trudność: łatwe | Koszt: tanie

 

 

Składniki:
Pomidor 197 g (1,5 x średni)
Koper ogrodowy 1 g (0,8 x łyżeczka)
Chrzan łowicki naturalny 5 g (0,4 x płaska łyżka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 95 g (0,8 x małe opakowanie)
Cytryna 11 g (0,8 x plasterek)
Cukier 1 g (0,4 szczypta)

Przyprawy:
Sól biała 1 g (0,4 szczypta)
Pieprz czarny, zmielony 1 g (0,4 szczypta)

 

Instrukcje:
1. Koperek opłukać w zimnej wodzie, drobno pokroić, wymieszać z przyprawami, chrzanem, sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem.
2. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, polać, przygotowanym sosem i schłodzić.

 

 

 

Wtorek (10 czerwca 2008 r.)

 

Śniadanie

 

 

Lunch

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin