Klinika Położnictwa i Ginekologii
Mgr Dorota Świątkowska – specjalista w zakresie żywienia
Pawilon X pok. 207 II piętro, tel 3277015
PRODUKTY DOZWOLONE I PRZECIWWSKAZANE
DLA KOBIET KARMIĄCYCH PIERSIĄ
W CIĄGU PIERWSZYCH 3 MIESIĘCY KARMIENIA
Produkty dozwolone
Produkty przeciwwskazane
- pieczywo jasne, graham, pełnoziarniste
pieczywo razowe (nie więcej jak 4 kromki
dziennie), pieczywo chrupkie, sucharki;
- wszystkie rodzaje kasz, ryż, makaron;
- mąka pszenna, razowa, kukurydziana,
gryczana;
- mleko 2% tłuszczu do 2 szklanek dziennie
(jeśli matka, lub ojciec są alergikami
wskazane jest wyeliminowanie z diety matki
karmiącej mleka i zastąpienie go przetworami
mlecznymi gł. poleca się jogurty naturalne,
jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe,
gruszkowe, a także kefiry, twarożki, sery
białe, żółte, topione);
- przetwory mleczne: jogurty do 2% tłuszczu
gł. naturalne, jabłkowe, morelowe,
brzoskwiniowe,
gruszkowe i śliwkowe w ograniczonych
ilościach ze względu na możliwość
wystąpienia wzdęć, kolek u dziecka,
kefiry, maślanki, półtłuste sery białe, sery
żółte i topione
- chuda śmietana;
- jajka sadzone, na miękko, jajecznica na
parze, lub niewielkiej ilości masła (białko jaja
należy do produktów, które mogą uczulać
dziecko, dlatego mama karmiąca, która sama
ma skłonność do alergii nie powinna jeść
więcej niż 2 jajka w tygodniu);
- chude mięsa i wędliny, parówki odtłuszczone,
chude kiełbasy drobiowe,
(w rodzinach alergicznych wskazane jest
spożywanie wędlin własnej roboty);
- ryby także należą do produktów uczulających
niemowlęta, mamy ze skłonnością do alergii
muszą wyeliminować je z diety, pozostałe
mamy mogą jeść wszystkie rodzaje ryb jednak
nie więcej jak dwa razy w tygodniu;
- masło, miękkie margaryny, oleje (rzepakowy
bezerukowy, słonecznikowy, sojowy), oliwa
z oliwek;
- warzywa takie jak: marchew, kapusta
pekińska (w małych ilościach), cykoria,
buraki, cukinia, dynia, koper, kukurydza w
kolbach, marchew, ogórek, szparagi, szpinak,
ziemniaki,
pietruszka i seler mogą również być
przyczyną alergii u niemowląt
pomidor bez skóry w ograniczonych ilościach
(najlepiej wprowadzić do diety gdy dziecko
ma już miesiąc),
kiełki słonecznika,
w pierwszym miesiącu karmienia piersią
poleca się wyżej wymienione warzywa
w formie gotowanej, natomiast od drugiego
miesiąca życia dziecka można stopniowo
wprowadzać warzywa surowe, zaczynając od
małych ilości (gł. marchew, ogórek, kapusta
pekińska, cykoria);
- owoce:
można jeść jabłka i banany 2szt. dziennie;
pozostałe owoce wyszczególnione poniżej
można wprowadzać od drugiego miesiąca
karmienia piersią:
melon, morele, brzoskwinie, awokado, arbuz,
cytryna – sok, czarne jagody, gruszki, śliwki
- słodycze w ograniczonych ilościach, większa
ilość spożywanych słodyczy może być
przyczyną kolek u niemowląt,
dozwolone słodycze to: biszkopty, ciasta
biszkoptowe z galaretką i ww. owocami,
ciasta drożdżowe, dżemy niskocukrowe,
miód, galaretki.
- soki z jabłek, dyni, marchwi, bananów.
- duże ilości pieczywa razowego, pieczywo z dodatkiem karmelu;
- mleko 3,2% tłuszczu;
- mleko powyżej 2 szklanek dziennie;
- jogurty truskawkowe, poziomkowe,
malinowe, kiwi, pomarańczowe,
sery pleśniowe, duża ilość serów topionych;
- tłusta śmietana (powyżej 18% tłuszczu);
- jajecznica na boczku, lub słoninie;
- tłuste mięsa i wędliny, kiełbasy, kabanosy;
- surowe mięso (tatar);
- wszystkie ryby wędzone;
- słonina, smalec;
- warzywa strączkowe (groch, fasola, bób
soja, soczewica),
warzywa wzdymające (kalafior, kalarepa,
brokuły, brukselka, kapusta biała i czerwona,
kapusta kiszona, cebula, papryka, rzepa,
rzodkiewka, szczypiorek
warzywa o intensywnym zapachu (czosnek,
cebula);
- truskawki, agrest, ananas, czereśnie,
grejpfrut, kiwi, maliny, mandarynki, mango,
nektarynka, pomarańcza, mandarynka,
porzeczki, poziomki, truskawki, winogrona,
wiśnie;
- słodycze zawierające duże ilości tłuszczu
(torty z tłustymi masami, czekolada,
przetwory wysokosłodzone);
- soki z owoców cytrusowych, pestkowych
(winogronowy, jerzynowy, malinowy, z
czarnej porzeczki).
dziubusek30