PRODUKTY DOZWOLONE I PRZECIWWSKAZANE DLA KARMIĄCYCH.doc

(39 KB) Pobierz
PRODUKTY DOZWOLONE I PRZECIWSKAZANE DLA KOBIET KARMIĄCYCH PIERSIĄ W CIĄGU PIERWSZYCH 3 MIESIĘCY KARMIENIA

Klinika Położnictwa i Ginekologii             

Mgr Dorota Świątkowska – specjalista w zakresie żywienia

Pawilon X pok. 207 II piętro, tel 3277015

 

PRODUKTY DOZWOLONE I PRZECIWWSKAZANE

DLA KOBIET KARMIĄCYCH PIERSIĄ

W CIĄGU PIERWSZYCH 3 MIESIĘCY KARMIENIA

 

Produkty dozwolone

 

Produkty przeciwwskazane

 

- pieczywo jasne, graham, pełnoziarniste      

  pieczywo razowe (nie więcej jak 4 kromki 

  dziennie), pieczywo chrupkie, sucharki;

- wszystkie rodzaje kasz, ryż, makaron;

- mąka pszenna, razowa, kukurydziana,

  gryczana;

- mleko 2% tłuszczu do 2 szklanek dziennie  

  (jeśli matka, lub ojciec są alergikami 

  wskazane jest wyeliminowanie z diety matki

  karmiącej mleka i zastąpienie go przetworami 

  mlecznymi gł. poleca się jogurty naturalne, 

  jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe,  

  gruszkowe, a także kefiry, twarożki, sery 

  białe, żółte, topione);

- przetwory mleczne: jogurty do 2% tłuszczu

  gł. naturalne, jabłkowe, morelowe,

  brzoskwiniowe,

  gruszkowe i śliwkowe w ograniczonych  

  ilościach ze względu na możliwość

  wystąpienia wzdęć, kolek u dziecka,

  kefiry, maślanki, półtłuste sery białe, sery

  żółte i topione

- chuda śmietana;

- jajka sadzone, na miękko, jajecznica na  

  parze, lub niewielkiej ilości masła (białko jaja

  należy do produktów, które mogą uczulać  

  dziecko, dlatego mama karmiąca, która sama

  ma skłonność do alergii nie powinna jeść

  więcej niż 2 jajka w tygodniu);

- chude mięsa i wędliny, parówki odtłuszczone,  

  chude kiełbasy drobiowe,

(w rodzinach alergicznych wskazane jest  

spożywanie wędlin własnej roboty);

- ryby także należą do produktów uczulających

  niemowlęta, mamy ze skłonnością do alergii  

  muszą wyeliminować je z diety, pozostałe

  mamy mogą jeść wszystkie rodzaje ryb jednak

  nie więcej jak dwa razy w tygodniu;

- masło, miękkie margaryny, oleje (rzepakowy  

  bezerukowy, słonecznikowy, sojowy), oliwa  

  z oliwek;

- warzywa takie jak: marchew, kapusta 

  pekińska (w małych ilościach), cykoria,

  buraki, cukinia, dynia, koper, kukurydza w

  kolbach, marchew, ogórek, szparagi, szpinak, 

  ziemniaki,

  pietruszka i seler mogą również być  

  przyczyną alergii u niemowląt

  pomidor bez skóry w ograniczonych ilościach

  (najlepiej wprowadzić do diety gdy dziecko

  ma już miesiąc),

  kiełki słonecznika,              

  w pierwszym miesiącu karmienia piersią    

  poleca się wyżej wymienione warzywa

  w formie gotowanej, natomiast od drugiego 

  miesiąca życia dziecka można stopniowo 

  wprowadzać warzywa surowe, zaczynając od 

  małych ilości (gł. marchew, ogórek, kapusta

  pekińska, cykoria);

- owoce:

  w pierwszym miesiącu karmienia piersią  

  można jeść jabłka i banany 2szt. dziennie;

  pozostałe owoce wyszczególnione poniżej

  można wprowadzać od drugiego miesiąca

  karmienia piersią:

  melon, morele, brzoskwinie, awokado, arbuz,

  cytryna – sok, czarne jagody, gruszki, śliwki             

- słodycze w ograniczonych ilościach, większa

  ilość spożywanych słodyczy może być   

  przyczyną kolek u niemowląt,

  dozwolone słodycze to: biszkopty, ciasta

  biszkoptowe z galaretką i ww. owocami,

  ciasta drożdżowe, dżemy niskocukrowe,  

  miód, galaretki.

-  soki z jabłek, dyni, marchwi, bananów.

 

- duże ilości pieczywa razowego, pieczywo z dodatkiem karmelu;

 

 

 

 

- mleko 3,2% tłuszczu;

- mleko powyżej 2 szklanek dziennie;

 

 

 

 

 

 

- jogurty truskawkowe, poziomkowe,

  malinowe, kiwi, pomarańczowe,

  sery pleśniowe, duża ilość serów topionych;

 

 

 

 

 

- tłusta śmietana (powyżej 18% tłuszczu);

- jajecznica na boczku, lub słoninie;

 

 

 

 

 

- tłuste mięsa i wędliny, kiełbasy, kabanosy;

- surowe mięso (tatar);

 

 

- wszystkie ryby wędzone;

 

 

 

 

- słonina, smalec;

 

 

- warzywa strączkowe (groch, fasola, bób  

  soja, soczewica),  

  warzywa wzdymające (kalafior, kalarepa,

  brokuły, brukselka, kapusta biała i czerwona,

  kapusta kiszona, cebula, papryka, rzepa,

 

  rzodkiewka, szczypiorek

  warzywa o intensywnym zapachu (czosnek,

  cebula);             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- truskawki, agrest, ananas, czereśnie,

  grejpfrut, kiwi, maliny, mandarynki, mango, 

  nektarynka, pomarańcza, mandarynka,  

  porzeczki, poziomki, truskawki, winogrona,

  wiśnie;

 

 

 

- słodycze zawierające duże ilości tłuszczu

  (torty z tłustymi masami, czekolada, 

  przetwory wysokosłodzone);

 

 

 

 

-  soki z owoców cytrusowych, pestkowych    

   (winogronowy, jerzynowy, malinowy, z 

   czarnej porzeczki).

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin