PUSZEK TORT
CIASTO: 5 jajek , 1 szkl. mąki ziemniaczanej , 3/4 szkl. cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE: 1/2 l śmietany kremówki , 1 duża puszka brzoskwiń , 1 op. galaretki brzoskwiniowej
WYKONANIE CIASTA:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, taką którą można kroić nożem. Powoli wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku . Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , i delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę. Pieczemy w temp. 180-200 st.C na złoty kolor. Po całkowitym ostudzeniu obkrawamy brzegi nożem.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce tężejącej galaretki (ugotowanej z jednej szklanki wody).
Upieczony tort kroimy na 3 części. Każdy krążek ponczujemy syropem spod brzoskwiń. Przekładamy go śmietaną i brzoskwiniami.
SMACZNEGO !
UWAGA: * ciasto można upiec z dodatkiem 2 łyżek kakao
* zamiast brzoskwiń można wziąć inne owoce
kinia160616