Sałatka z kurczaka w ananasie.txt

(1 KB) Pobierz
Sałatka z kurczaka w ananasie

Składniki:

     2 piersi z kurczaka (ok.400g)
    1 łyżka masła
     1 świeży ananas
     2 łodygi selera naciowego
     100 ml majonezu
     100 ml śmietany 18%
     1 cytryna
     cukier
     sól
     pieprz
     tymianek





Piersi kurczaka płuczemy, usuwamy kości, chrząstki, tłuszcz i błony. Mięso solimy, smarujemy roztopionym masłem, owijamy folią, pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C, studzimy i kroimy w kostkę. Seler naciowy płuczemy i kroimy na plasterki. Cytrynę szorujemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Ananas przekrawamy wzdłuż na pół, wycinamy miąższ, pozostawiając warstwę grubości jednego centymetra przy skórce. Wycięty miąższ kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, miąższem ananasa, kurczakiem, selerem naciowym, skórką i sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz tymiankiem i nakładamy sałatkę do połówek ananasa. Schładzamy i podajemy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin