Ciasto makowe z białek.doc

(85 KB) Pobierz
Ciasto makowe z białek

Ciasto makowe z białek

Ciasto makowe z białek

Składniki:

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 szklanka maku suchego (nie trzeba mielić)

·         1 szklanka białek

·         1 szklanka cukru

·         1/2 szklanki zimnego stopionego masła

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

·         kilka kropel ulubionego aromatu do ciast

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło, wymieszać.

Piec w keksówce około 50 minut (czasem krócej, to zależy od piekarnika), w temperaturze 220 stopni, od góry podczas pieczenia przykryć papierem lub folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekło. Piec do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin