· 1 zielone jabłko
· 1 seler naciowy
· 2 duże pieczarki
· 1 mały czerwony grejpfrut
· 2 łyżki pestek słonecznika
· 2 jogurty naturalne
· 2 łyżeczki musztardy
· 2 szalotki
· 2 łyżki soku z cytryny
· sól, pieprz
Pestki słonecznika zrumienić bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Obrać grejpfruta, podzielić na cząstki i usunąć białą błonę. Z selera naciowego wybrać serce z liśćmi, liście odstawić i łodygi pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, polać 1 łyżką soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Opłukać pieczarki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Polać resztą soku i delikatnie wymieszać. Obrać szalotki i posiekać. Dodać jogurt, musztardę, sól, pieprz i wymieszać. Pod koniec dodać seler naciowy. Wymieszać jarzyny i owoce, włożyć do 3 miseczek. Polać sosem, posypać pestkami słonecznika i przystroić liśćmi selera. Smacznego
aneti2