Sałatka owocowo-jarzynowa z jogurtem.doc

(227 KB) Pobierz
Sałatka owocowo-jarzynowa z jogurtem

Sałatka owocowo-jarzynowa z jogurtem

Składniki

·         1 zielone jabłko

·         1 seler naciowy

·         2 duże pieczarki

·         1 mały czerwony grejpfrut

·         2 łyżki pestek słonecznika

·         2 jogurty naturalne

·         2 łyżeczki musztardy

·         2 szalotki

·         2 łyżki soku z cytryny

·         sól, pieprz

 

Opis przygotowania

Pestki słonecznika zrumienić bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Obrać grejpfruta, podzielić na cząstki i usunąć białą błonę. Z selera naciowego wybrać serce z liśćmi, liście odstawić i łodygi pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, polać 1 łyżką soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Opłukać pieczarki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Polać resztą soku i delikatnie wymieszać. Obrać szalotki i posiekać. Dodać jogurt, musztardę, sól, pieprz i wymieszać. Pod koniec dodać seler naciowy. Wymieszać jarzyny i owoce, włożyć do 3 miseczek. Polać sosem, posypać pestkami słonecznika i przystroić liśćmi selera. Smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin