Ryba po olsztyńsku.pdf

(43 KB) Pobierz
34420157 UNPDF
Ryba po olsztyńsku
Składniki
80 dag morszczuka, mintaja lub dorsza, 25 dag pieczarek,
szklanka śmietany, pół szklanki oleju, łyżka mąki, 2 cebule, łyżka
margaryny, natka pietruszki, jarzynka, pieprz
Sposób przyrządzania
Rybę oczyścić (mrożoną rozmrozić), pokroić w dzwonka, oprószyć jarzynką, obtoczyć
w mące, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodając cebulę pokrojoną w półkrążki.
Oddzielnie poddusić w margarynie pieczarki pokrojone w plasterki, dodać do ryby, wlać
śmietanę wymieszaną z resztą mąki, jarzynką i pieprzem. Dusić kilka minut, posypać
natką. Podawać z ryżem na sypko oraz z surówką z marchwi i chrzanu.
 
34420157.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin