Ryba z pieczarkami.pdf

(43 KB) Pobierz
34420162 UNPDF
Ryba z pieczarkami
Składniki
1 kg ryby morskiej, 25 dag pieczarek, 2 marchwie, 2 pietruszki,
pół selera, 2 cebule, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki bułki
tartej, liść, laurowy, łyżka oleju., Sos: 2 łyżki masła, 2 żółtka,
łyżka mąki, ćwierć cytryny, cukier, sól
Sposób przyrządzania
Do wrzącego wywaru z warzyw włożyć filety z oczyszczonej ryby, gotować 8-10 min i
odcedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki, odparować na
rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu. Przygotować sos: łyżkę masła rozetrzeć z
mąką, rozpuścić w litrze przecedzonego gorącego wywaru, doprawić solą. Rozmącone
żółtka wymieszać z bułką tartą i sokiem z cytryny, rozprowadzić przestudzoną
mieszaniną wywaru, tłuszczu i mąki. W wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania
ułożyć filety, posypać pieczarkami, polać sosem, skropić pozostałym stopionym masłem i
zapiekać do lekkiego zrumienienia. Gotową rybę udekorować natką pietruszki. Podawać
z ziemniakami piure lub pieczonymi oraz z surówką.
 
34420162.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin